EO

Hoe robots kunnen helpen in tijden van Corona

18 maart 2020 om 18:30 uur

Zorgverleners ondersteunen, ruimtes desinfecteren, speeksel afnemen en longonderzoek… De afgelopen weken zijn er, vooral in China, heel wat robotische toepassingen uitontwikkeld die de strijd tegen Corona kunnen vergemakkelijken. Want niet alleen maken vele (robot)handen licht werk, een robot kan ook op plekken komen die voor mensen nu gevaarlijk zijn.


In Nederland zijn er nog niet veel voorbeelden van robots die taken van mensen overnemen, maar in China des te meer. Een robot die rijst kookt, robots die door steden rijden en desinfecterende middelen rondspuiten, en zelfs een logaritme dat aan de hand van een longfoto kan beoordelen of iemand een verhoogd risico heeft op besmetting... Ze zijn de afgelopen weken allemaal al in gebruik genomen.

 

Sommige toepassingen zijn wat privacygevoelig naar Nederlandse maatstaven, maar met andere kunnen we direct van start. Waarom laten we onze boodschappen niet door robots thuisbezorgen? Waarom worden treinen, bussen, stations, maar ook ziekenhuizen nog niet door robots schoongemaakt?

 

Het Deense bedrijf Blue Ocean Robotics heeft bijvoorbeeld een zelfrijdende robotunit die naar eigen zeggen 99,99% van de bacteriën en virussen kan doden met ultraviolet licht, door hun DNA-structuur af te breken. Als je deze robot in een ziekenhuis inzet, besteedt hij speciale aandacht aan ‘infectie hotspots' als de wastafel, het bed, handvatten etcetera. Hij kan autonoom van kamer naar kamer bewegen en bijvoorbeeld de lift nemen en deuren openen. Sinds februari worden ze door heel China ingezet.

 

Ook hebben onderzoekers aan een grote Chinese universiteit een robotarm ontwikkeld die speekselmonsters kan afnemen, echo's uitvoeren en luisteren naar de organen van de patiënt. Het apparaat is uitgerust met wieltjes en camera's en kan zichzelf desinfecteren. Het is ontworpen zodat artsen niet meer in dezelfde ruimte als de patiënt hoeven te zijn. De robots voeren een deel van de gevaarlijke taken uit. Deze robots, die hun Nederlandse primeur beleefden op het Jeugdjournaal, hebben in China inmiddels hun eerste werkdag achter de rug.

 

Holland Robotics werkt momenteel aan een overzicht een aanbevelingen voor de inzet van robots in Nederland. Dit zal donderdag 19 maart rond 12 uur verschijnen op de website HollandRobotics.com

 

Bekijk intussen hier hoe een robot de metro in Hong Kong schoonmaakt:

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Model Based Definition is de volgende halte in een geconsolideerde commodity CAD-markt. Want nu iedereen eindelijk van 2D op 3D is gezet, moet het nu ook 3D blijven. Waarom slaan legio constructeurs na zorgvuldig…

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

Meer agendapunten »