EO

Gezondere oceanen dankzij scheepspoetsrobot (video)

17 maart 2020 om 16:42 uur

De HullSkater is een robot die de buitenkant van grote schepen schoonhoudt en zo aangroei van kokkels en andere zeedieren voorkomt. Dit zorgt dat de schepen zuiniger zijn in gebruik en voorkomt dat zeedieren zich verplaatsen naar nieuwe gebieden.


De HullSkater is ontwikkeld door leverancier Jotun van maritieme coatings, met Semcon als technologiepartner. Het op afstand bediende robotvoertuig onderzoekt het onderwatergedeelte van de romp en verwijdert de gedetecteerde biofilm. Dit kan de CO2-uitstoot van een bulkschip dat volgens het marktgemiddelde presteert volgens Jotun met 22.000 ton (12,5%) verminderen over een periode van 5 jaar. De totale potentiële besparing van brandstofkosten bedraagt 4 miljoen dollar.

 

Robotica voor onder water

De HullSkater blijft altijd aan boord en komt in actie wanneer het schip stil ligt. Hij zit verticaal of soms zelfs ondersteboven op de romp, gebruikmakend van de kracht van zijn magnetische wielen, die alle zijn uitgerust met elektromotoren voor aandrijving en besturing. Het voertuig beschikt over diverse camera's en sensoren die de operator voorzien van navigatiegegevens en informatie over de vervuiling van de scheepsromp. De gemotoriseerde borstel houdt de romp vrij van vuil. Het voertuig is via een controleleiding verbonden met het controlecentrum van de operator en kan op afstand worden bediend vanaf elke plaats ter wereld waar 4G-dekking is. De inspectie en reiniging van een romp duren normaal 2 tot 8 uur, afhankelijk van de grootte en de omstandigheden.

 

Semcon is verantwoordelijk voor haalbaarheids- en conceptstudies, mechanisch ontwerp, structurele en dynamische analyse, ontwerp van stuursystemen, ontwikkeling van software en elektronica, en productie en tests van prototypes.

 

Gerelateerd nieuws

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »