EO

Zwerm robots vormt complexe vormen zonder centrale controle (video)

16 maart 2020 om 05:07 uur

De 100 mobiele robots zijn 12 cm hoog en 10 cm in diameter. Ze delen informatie en rijden rond om vormen te vormen zonder botsingen of onderbrekingen.


Zwermen kleine, goedkope robots zijn een aantrekkelijk onderzoeksgebied in de robotica. Met een zwerm kun je taken uitvoeren die voor grotere robots onpraktisch (of onmogelijk) zouden zijn, op een manier die veel veerkrachtiger en kosteneffectiever is.

 

Het lastige is om een zwerm robots samen te laten werken, vooral bij gecompliceerde of zeer gestructureerde taken. Buiten het robotlaboratorium heb je immers geen controller die alle robots tegelijk kan zien en aansturen.

 

Onderzoekers van de Northwestern University (VS) hebben een manier gevonden om gedecentraliseerde controle te bieden aan een zwerm van 100 identiek geprogrammeerde kleine robots, waardoor ze samen een manier kunnen vinden om van de ene vorm naar de andere over te gaan zonder elkaar in de weg te zitten.

 

Het proces dat de robots gebruiken om erachter te komen waar ze heen moeten, lijkt eenvoudig: ze krijgen een vorm die ze moeten maken, en elke robot kiest een doellocatie (de plek waar hij als onderdeel van de vorm wil eindigen). Vervolgens plant hij een pad om daar te komen, volgens een rasterpatroon. Om te voorkomen dat meerdere robots naar dezelfde plek gaan, of dat ze onderweg botsen, praten de robots allemaal met elkaar terwijl ze bewegen. Het kan de robots eigenlijk niet schelen waar ze precies terechtkomen, zolang alle doelposities zijn ingevuld. Als een robot met een andere robot praat en ze zijn het erover eens dat een doelwissel ertoe leidt dat ze minder hoeven te bewegen, wisselen ze dus van doel. Het algoritme zorgt ervoor dat alle doelposities uiteindelijk worden vervuld en helpt robots ook om niet te botsen.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Model Based Definition is de volgende halte in een geconsolideerde commodity CAD-markt. Want nu iedereen eindelijk van 2D op 3D is gezet, moet het nu ook 3D blijven. Waarom slaan legio constructeurs na zorgvuldig…

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

Meer agendapunten »