EO

'Slagen van AI in Nederland heeft actie vanuit overheid nodig'

10 maart 2020 om 15:40 uur

Nedeland moet zelf een significante speler zijn in de toepassing en ontwikkeling van AI. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer voor het AO Kunstmatige intelligentie en sleuteltechnologieën. Om te zorgen dat we in Nederland de maatschappelijke en economische vruchten plukken van deze technologie, zijn meer investeringen nodig, naast een aantal andere specifieke beleidsacties.


VNO-NCW en MKB-Nederland vragen het kabinet daarom deze periode nog substantieel meer te investeren in sleuteltechnologieën, met name in kunstmatige intelligentie. Er is een forse mismatch tussen de investeringsbereidheid van het bedrijfsleven (ruim een half miljard) tegenover amper 100 miljoen euro (publieke middelen).

Studeren

Ook vinden de organisaties het belangrijk dat meer studenten kunstmatige intelligentie kunnen studeren. 'Momenteel hebben de opleidingen AI numerus fixi en dit is onwenselijk. Diverse bedrijven, zoals het samenwerkingsverband Kickstart AI van vijf grote Nederlandse bedrijven, hebben zelf de handen ineengestoken om het tij te keren met concrete acties, bijvoorbeeld door het aangaan van joint-appointments van hoogleraren. Maar ook vanuit de overheid moet er dringend actief beleid gevoerd worden.'

Regulering

Als derde punt vinden de ondernemingsorganisaties dat er nationaal geen rem komt op de ontwikkeling van AI door overmatige regulering. Het kennisniveau van bestaande toezichthouders moet omhoog, zodat zij effectief toezicht kunnen houden op algoritmen. Ook moet nationale wetgeving in lijn zijn met de voorstellen van de Europese Commissie, zodat er één 'raamwerk' komt op Europees niveau.

 

Data

AI vaart op data. Daarom pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor het vergroten van kwalitatieve data, waar bedrijven en kennisinstellingen gebruik van kunnen maken. Er moeten bruikbare standaarden en kaders komen om het vrijwillige datadelen te bevorderen.

 

Lees hier de brief

 

Gerelateerd nieuws

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Ethiek en privacy bij gebruik van sensoren op de werkplek

Ethiek en privacy bij gebruik van sensoren op de werkplek

Sensoren bieden veel mogelijkheden om blootstelling op de werkvloer in kaart te brengen, waardoor we de blootstelling beter kunnen beheersen en gezondheidsgerelateerde klachten kunnen voorkomen. Maar ze verzamelen ook…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »