EO

Flinterdunne zonnecel wekt evenveel energie op als traditionele

04 maart 2020 om 09:28 uur

De eerste dunnefilm zonnecel die een energie-efficiëntie behaalt van 25 procent heeft het licht gezien. Dat is even veel als een traditionele silicium zonnecel. Het zal nog wel acht jaar duren voor het eerste paneel commercieel verkrijgbaar is.


"Met deze dunnefilm zonnecellen zijn we voor het eerst echt competitief met de traditionele zonnepanelensector", zegt coördinator Bart Vermang van het onderzoekconsortium Percistand, dat bestaat uit wetenschappers van UHasselt, imec, Vito en internationale partners. "En de bovengrens van onze dunnefilmzonnecellen hebben we nog niet bereikt."

 

Om de recordefficiëntie te bereiken, gebruikte het team twee soorten dunnefilmmaterialen, die ze als lagen op elkaar legden en die elkaar versterken. "Ons consortium is een samenwerking van wat we gerust de beste onderzoeksgroepen rond dunnefilm zonnecellen ter wereld mogen noemen. Enkele partners werken rond de onderste laag, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel. De afgelopen weken hebben wij de beste bottom- en topcellen gecombineerd, waardoor we de hoge efficiëntie van 25 procent al bereikt hebben. Nu hebben we de ambitie om binnen de volgende drie jaar een energieopbrengst van 30 procent op te kunnen wekken."

 

Competitief

"Hiermee gaan we echt de concurrentie aan met de traditionele zonnepanelen", zegt Vermang. "Met onze zonnecellen kan je zonnepanelen in alle kleuren en groottes ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen." En omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. "Dat zal deze zonnepanelen goedkoper maken dan de traditionele. Binnen dit project werken we ook samen met economen om een analyse van de kostprijs en de milieu-impact van deze zonnecellen te maken. Zo hopen we tegen het einde van het project een businessmodel klaar te hebben waarmee bedrijven die deze zonnecellen willen produceren mee aan de slag kunnen gaan."

 

Het zal nog wel een jaar of acht duren voordat de burger deze dunnefilm zonnepanelen kan kopen? "Op dit moment hebben we deze resultaten bereikt op zonnecellen van ongeveer 1cm², maar we maken snel vooruitgang. Er zijn nog enkele obstakels die we moeten overwinnen. Zo kunnen we nu al de bottom- en topcel op elkaar leggen en energie opwekken, maar er moet nog een kostenefficiënte manier gevonden worden om beide lagen in een module te combineren. Daar zijn de ingenieurs op dit moment mee bezig. En daar zullen we zeker ook in slagen."

 

Gerelateerd nieuws

Fotonische kristallen:

Fotonische kristallen: "Zelfs dun functioneel"

Fotonische kristallen zijn de nanostructuren die fotonen kunnen manipuleren door middel van een energy gap. Lang werd gedacht dat fotonische kristallen vrij dik moeten zijn om functioneel te zijn. Wetenschappers uit…

Een smeerbare tussenlaag kan solid-state batterijen stabieler maken

Smeerbare tussenlaag maakt solid-state batterijen stabieler

Een tussenlaag van een smeerbaar, boterachtig materiaal, helpt de dichtheid van solid-state batterijen tienvoudig te verbeteren, terwijl het ook de prestaties en veiligheid verhoogt. Dat stellen wetenschappers van…

Overheid wil basisindustrie verduurzamen

Wiebes wil voorop lopen bij verduurzaming basisindustrie

Nederland heeft de ambitie om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor duurzame (basis)industrie. Daartoe wil de regering sneller starten met een ambitieuzer klimaatbeleid dan de rest van de EU. ‘Door eerder dan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »