EO

Robot koelt zich door te zweten

02 maart 2020 om 12:49 uur

Onderzoekers van de Cornell University hebben een zachte robotspier gecreëerd die de temperatuur van de machine kan regelen door zweten. Dit opent nieuwe deuren voor het creëren van krachtige robots die langdurig kunnen werken zonder oververhit te raken.


Het is moeilijk om zachte robots te maken, omdat hun interne temperatuur moeilijk te regelen is. Als motoren met een hoge koppeldichtheid en exotherme motoren oververhit raken, stopt een robot met werken. Dit is een groot probleem voor zachte robotica, waarbij de bots zijn gemaakt van synthetische materialen die warmte vasthouden. Het toevoegen van interne koelingstechnologie als een ventilator is moeilijk, omdat die gewicht toevoegt en ruimte in beslag neemt.

 

Zweten voert bij mensen snel warmte af en koelt het lichaam tot onder de omgevingstemperatuur. Het team wilde dit fenomeen nabootsen in zachte robots. Daartoe maakte het team een nano-polymeermateriaal dat kan zweten met behulp van multimateriaal stereolithografie.

 

Het team maakte vingerachtige actuatoren van twee hydrogelmaterialen die water vasthouden en op temperatuur reageren, waardoor een slimme spons ontstaat. De basislaag is gemaakt van poly-N-isopropyl acrylamide. Dit materiaal krimpt bij blootstelling aan temperaturen boven 30° C. De krimpende beweging perst koelwater naar de bovenste laag polyacrylamide. Deze laag is geperforeerd met gemicroniseerde poriën die gevoelig zijn voor temperatuur en automatisch verwijden om zweet vrij te maken. De poriën sluiten zodra de temperatuur onder 30° C daalt.

 

Verdamping van water verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de actuator binnen 30 seconden met 21° C. Dit is drie keer efficiënter dan menselijke zelfkoeling en zes keer sneller dan het koelen van een robot met een ventilator. Om het systeem te laten werken, moet de robot het water kunnen bijvullen. Onderzoekers zeggen dat een oplossing zou zijn om de robots in staat te stellen om water te drinken.

 

Gerelateerd nieuws

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Een uraniumkristal geeft al 35 jaar zijn geheim niet prijs. Wat veroorzaakt de dramatische fase-overgang bij 17,5 Kelvin? Dankzij gebruik van AI valt nu de helft van de mogelijke verklaringen af, maar de definitieve…

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Model Based Definition is de volgende halte in een geconsolideerde commodity CAD-markt. Want nu iedereen eindelijk van 2D op 3D is gezet, moet het nu ook 3D blijven. Waarom slaan legio constructeurs na zorgvuldig…

Een nanoapparaat dat door muren heen kan kijken

Nanoapparaat kan door muren heen kijken (video)

Onderzoekers van EPFL hebben een apparaat op nanoschaal ontwikkeld dat meer dan 10 keer sneller werkt dan de snelste transistors van vandaag en dat het genereren van krachtige terahertz-golven mogelijk maakt. Deze notoir…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

Meer agendapunten »