Brug klapt uit als een paraplu (video)

De Weense TU-professor Johann Kollegger heeft een brug ontwikkeld die uitklapt als een paraplu. De eerste twee exemplaren zijn onlangs geplaatst bij de aanleg van snelweg Fürstenfeld S7.

De 116 meter lange brug over de Lafnitz is op 27 februari 2020 uitgeklapt. Zonder steigers. De nieuwe constructiemethode bespaart zo niet alleen tijd, maar ook geld en grondstoffen.

"Afhankelijk van de grootte en locatie worden tegenwoordig verschillende bruggenbouwtechnieken toegepast", legt Kollegger. "Als de brug niet te hoog van de grond staat, kan hij met behulp van steigers worden opgetrokken. Een andere techniek is om de brugpijler op te richten en vanaf daar op een nauwkeurig uitgebalanceerde manier in beide richtingen te werken. Soms worden stalen liggers geconstrueerd en vervolgens stukje bij beetje in een horizontale positie naar voren geschoven totdat de overspanning is voltooid."

Zelf bedacht hij een heel ander principe: liggers worden in een verticale positie aan beide zijden van een betonnen pijler gemonteerd en vervolgens uitgevouwen als een paraplu. "De twee liggers zijn bovenaan met elkaar verbonden, direct boven de pijler," aldus Kollegger. "Met hydraulische systemen wordt deze verbinding vervolgens langzaam neergelaten en worden de liggers aan beide kanten opengevouwen."

De liggers zelf bestaan uit dunwandige geprefabriceerde elementen met stalen wapening en zijn aanvankelijk hol. Wanneer ze hun uiteindelijke positie hebben bereikt, worden ze gevuld met beton. "Bruggen bouwen met behulp van steigers duurt meestal maanden. De elementen voor de ‘gebalanceerde neerlaatmethode’ kunnen daarentegen in twee tot drie dagen worden opgesteld en het neerlaten kost ongeveer drie uur."

De gedraaide liggers van de Lafnitz-brug zijn 36 meter lang, wat resulteerde in een overspanning van 72 meter. Elke balk weegt 54 ton. Eenmaal uitgevouwen, werden de openingen tussen de brug en de landhoofden overbrugd met behulp van hangende liggers, resulterend in een totale lengte van 116 meter. Er waren vier paraplupijlers naast elkaar nodig om de noodzakelijke breedte voor de snelweg te krijgen.