Warmte opslaan in was met nanodeeltjes grafeen

Nu de samenleving zich afwendt van fossiele brandstoffen groeit het belang van duurzame materialen voor verwarmingssystemen. Faseovergangsmaterialen (Phase Change Materials, PCMs) zoals parafinewas zijn veelbelovende kandidaten, maar brede toepassing wordt belemmerd door hun beperkte warmtegeleidend vermogen. Dit kan echter worden vergroot door nano-vlokken van grafeenoxide toe te voegen.

Alexey Lyulin van de TU/e onderzoekt dit in het Wax+project, dat een beurs van ruim 800.000 euro heeft gekregen van het Open Technologieprogramma van NWO.

PCMs zoals paraffinewas kunnen warmte absorberen of vrijgeven bij de overgang van vaste naar vloeibare vorm en vice versa. Doel van het Wax+ project is om het warmtegeleidingsvermogen van PCMs te vergroten door toevoeging van grafeenoxide – een materiaal met een hoger warmtegeleidingsvermogen – in de vorm van nano-vlokken. De materialen die worden ontwikkeld moeten de tijd die nodig is om energie op te slaan of terug te winnen terugbrengen van dagen naar slechts enkele minuten.

Het Wax+team wil composieten samenstellen en testen en berekeningsmethoden ontwikkelen voor onderzoek naar warmtegeleidende netwerken op basis van grafeen met gebruikmaking van Computational Fluid Dynamics, moleculaire dynamica, en kwantumberekeningen.