Kan Cern helpen om financiële markten te begrijpen?

Tijdens een bezoek aan Cern realiseerde hoogleraar marktkunde Joost Pennings van de WUR zich dat er overeenkomsten zijn tussen de miljarden deeltjesbotsingen in de deeltjesversneller en de flitshandel op de goederentermijnmarkten waarbij meerdere orders per nanoseconde worden geplaatst. Bij de meeste transacties of deeltjesbotsingen treden geen afwijkingen op. Gebeurt dat wel, dan kan dit leiden tot baanbrekende inzichten.

Naar aanleiding van dit bezoek gaan Wur, Cern en het Commodity Risk Management Expertise Center (Cormec) proberen om marktmanipulatie te identificeren en te voorspellen. Dit moet ervoor zorgen dat regelgevers in staat zijn om veiligere en stabielere marktomstandigheden te creëren doordat zij gelijke tred kunnen houden met de snel veranderende handelsomgeving. "Dit zal leiden tot een betere regulering en ontwikkeling van marktstructuren (ontwerp), waardoor de integriteit van de markten zal verbeteren", aldus de onderzoekers.

Het onderzoek maakt gebruik van unieke marktgegevens van Wur en Cormec en hun kennis van markten. Cern brengt expertise in op het gebied van data-analyse en technieken zoals Root. Deze expertise draagt een steentje bij aan het tegengaan van marktfluctuaties veroorzaakt door onregelmatigheden die mogelijk het gevolg zijn van marktontwerp en marktmanipulaties die optreden bij frauduleus gedrag.

De eerste resultaten van het drie jaar durende onderzoek ‘High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis’ worden eind dit jaar verwacht.