EO

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

24 februari 2020 om 12:25 uur

Een vliegende motorfiets, een eitje, een lucht-Segway en een matras met vinnen. Zo zien de concurrenten eruit van het Delftse Silverwing, dat zelf met een soort walvis-met-grote-rotoren het luchtruim in gaat. Welk van deze futuristische eenpersoons luchtvoertuigen gaat de Boeing GoFly-competitie winnen? Op schrikkeldag zullen we het weten.


Op zaterdag 29 februari is de finale van Boeings GoFly-competitie, waaraan onder meer het Nederlandse Silverwing meedoet.

silverwingSilverwing vliegt rond met een walvis

 

De 5 finalisten hebben in eerdere rondes al 845 teams uit 103 landen verslagen. De maximaal 2,5 meter lange voertuigen moeten verticaal moeten kunnen opstijgen en landen, waartussen ze ongeveer 30 kilometer (20 mijl) veilig moeten kunnen vliegen met een snelheid van ten minste 55 kilometer per uur en een payload van 90 kilogram (piloot + uitrusting). Het geluidsniveau mag de 87 decibel niet overschrijden. Het maakt niet uit of ze batterijen, benzine of kerosine gebruiken. En verder is de sky the limit.


De Russen en Letten van team Aeroxo hebben de vereisten omgezet in een vliegende motorfiets. Hun ERA Aviabike heeft een tiltrotor en voldoet verder aan alle basiseisen. Zie hieronder hun droom (links) en rechts het apparaat waarmee ze zaterdag daadwerkelijk zullen opstijgen:

aeroxo 

Team Texas A&M Harmony is de bedenker van Aria, het vliegende eitje. Het team omschrijft hun vervoermiddel als ‘een compact, technisch goed maakbaar rotorvliegtuig dat is ontworpen om geluid te minimaliseren en de efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid en vliegervaring te maximaliseren'. Zo vloog hun schaalmodel in maart 2019:

 

 

Airboard 2.0 van DragonAir Aviation ziet er tot nu toe het kansrijkst uit. De volledig elektrische, sterke, zelfstabiliserende multi-copter vliegt als een zonnetje. De passagier staat op een plateau en stuurt met zijn lichaam. In onderstaande video bestuurt teamleider Mariah Cain het prototype: 

 

 

trekTrek Aerospace heeft echter de beste papieren. Dit vooral vanwege de indrukwekkende achtergrond van de teamleden. Captain Robert Bulaga en engineer Jose Fierro hebben beiden ruim dertig jaar ervaring hebben als piloot en in de vliegtuigbouw. En de heren zijn zelfverklaard specialist in straalbuisontwerp. Hun FlyKart 2 is een eenpersoons elektrische VTOL met multi-rotors en straalbuizen, ontworpen om goedkoop te zijn in bouw, bezit en bediening.  

 

 

 

Overigens vloog de Franse hydrodiel Franky Zapata afelopen zomer al op zijn Flyboard over het kanaal, terwijl er onlangs in Dubai een soort Superman is gedetecteerd...

 

Gerelateerd nieuws

Grafeen verbetert prestaties silicium Li-Ionbatterijen met 30%

Een mespuntje grafeen verbetert prestaties silicium Li-Ionbatterijen met 30%

Op silicium gebaseerde lithium-ionbatterijen zouden de nieuwe standaard kunnen worden, ware het niet dat het gebruik van silicium wordt gehinderd door ernstige zwellingsproblemen. Nu heeft een team van onderzoekers bij…

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

VDL Borne legt productie plat – net als rest autobouwend Europa

VDL Nedcar legt productie plat – net als de rest van autobouwend Europa

VDL Nedcar heeft zojuist besloten om de productie in Born gecontroleerd af te bouwen. De fabriek, waar BMW’s en Mini’s worden gemaakt, is waarschijnlijk vanaf maandag dicht. “En hopelijk over 4 weken weer open”,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

Meer agendapunten »