EO

Nauwkeurig 3D-printen met machine learning

18 februari 2020 om 08:47 uur

Een screenshot van softwarepakket PrintFixer toont de voorspelde variaties in een geprinte vorm, met vergrote gebieden gemarkeerd in rood en verkleinde in blauw.

3D-printen heeft wellicht de toekomst, maar in het heden is de foutmarge nog aanzienlijk. Elke printer is anders en het geprinte materiaal kan op onverwachte manieren krimpen en uitzetten, waardoor bijvoorbeeld vervormingen ontstaan. Fabrikanten moeten daarom vaak veel herhalingen van een print uitproberen voordat ze het goed hebben. Maar dat kan nu slimmer. En dus kostenefficiënter. Met een nieuw algoritme.


De bedenkers van USC Viterbi School of Engineering claimen dat hun machine learning algoritmes en de bijbehorende softwaretool PrintFixer de 3D-printnauwkeurigheid verbeteren met 50 procent of meer. Hun werk is onlangs gepubliceerd in IEEE Transactions on Automation Science and Engineering.

 

Vaak moeten fabrikanten wel 8 iteraties uitproberen voordat ze het juiste resultaat bereiken. PrintFixer gebruikt gegevens uit vroege printopdrachten om te voorspellen waar de vervorming zal plaatsvinden. Dankzij AI kunnen printfouten na verloop van tijd worden opgelost voordat ze optreden. De nauwkeurigheid neemt daarbij gemiddeld met zo'n 50% toe. Als de software langere tijd aan gelijkvormige objecten werkt, wordt dat 90%.


Het team heeft geprobeerd zo nauwkeurig mogelijke resultaten te krijgen met zo weinig mogelijk 3D-printbrongegevens. "Van vijf tot acht objecten kunnen we al veel leren," zegt onderzoeksleider Quiang Huang. "We kunnen kleine hoeveelheden gegevens gebruiken om voorspellingen te doen voor een breed scala aan objecten."


De gebruiker kan de voorspelde kwaliteit van de print op zijn scherm beoordelen en aan de hand daarvan besluiten of hij zijn object daadwerkelijk wil gaan printen. Als het niet goed genoeg is, bevat de software functionaliteiten om het ontwerp te optimaliseren.


De software ‘begrijpt' verschillende toepassingen en materialen - van metalen voor ruimtevaartproductie tot thermische kunststoffen voor commercieel gebruik.

 

Gerelateerd nieuws

Treinen ontwerpen

Treinen ontwerpen

Binnenkort verschijnt de publicatie Treinen ontwerpen. Auteur van het boek, Niels Greif, was als ontwerper bijna vijf decennia betrokken bij Nederlandse Spoorwegen en maakte alles mee, van het eerste ontwerp, het …

Worm van door lithium brengt batterijen weer tot leven

'Worm van dood lithium' wekt batterijen weer tot leven

Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory van het Department of Energy en de Stanford University (VS) hebben een manier gevonden om oplaadbare lithiumbatterijen nieuw leven in te blazen, waardoor het…

Safety book

Nieuwe editie Safetybook

Euchner heeft recent een nieuwe editie van het Safetybook uitgebracht, gebaseerd op decennia praktische ervaring in het veld. Het begint met een uitgebreide introductie in machineveiligheid, gevolgd door een blik op de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022

Webinar Kernfusie

Wat kunnen we wanneer verwachten van kernfusie, en wat zou het betekenen voor de energietransitie?

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »