EO

Waarom slimme apparatuur niet leidt tot betere resultaten

12 februari 2020 om 09:58 uur

Grote IT-projecten kunnen enorm uit de hand lopen, ook bij voldoende kennis en inzet. Dit heeft meestal te maken met onbewust risicogedrag van de betrokkenen, stelt Arno Nuijten, hoogleraar Behavioral IT Governance bij de Open Universiteit. “Betrokkenen worden bij dit soort projecten soms doof voor risicowaarschuwingen.” In zijn oratie op donderdag 13 februari, die online is te volgen, vergelijkt hij het gedrag van betrokkenen bij IT-projecten met het gedrag van chauffeurs in steeds geavanceerdere auto’s in steeds drukker verkeer.


Nuijten zet in zijn onderzoek de wisselwerking tussen informatietechnologie en menselijk risicogedrag centraal. Mensen beslissen niet alleen maar rationeel. En IT-systemen, die gemaakt zijn om mensen te helpen, leiden soms tot het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Zo blijkt dat slimmere auto's niet leiden tot minder ongelukken. Soms werkt IT zelfs averechts. Denk maar aan de slimme politieauto's die ingrijpen als een politieauto een achtervolging in wil zetten of een auto klem wil rijden. En de ongelukken met vliegtuigen waarin de samenwerking tussen sensoren, IT-systemen en menselijk gedrag niet tot het gewenste resultaat leidde.

 

Schijnzekerheid

Net als in de samenwerking tussen chauffeur en auto gaat het ook bij IT-processen soms mis. Er zijn allerlei modellen om de processen te besturen, maar die houden weinig of geen rekening met de gedragscomponent. Dat geeft een schijnzekerheid. Onder invloed van informatietechnologie worden organisaties geconfronteerd met hoge beslissingssnelheid, onzekerheden in het proces, complexiteit, interpretatieverschillen (ambiguity), wat het risico op menselijke beslissingsfouten vergroot. De kern is steeds dat gedrag niet alleen door rationele kosten-batenoverwegingen tot stand komt, maar door psychologische mechanismen die 'voorspelbaar irrationeel' zijn maar waarover wel rationele kennis te verwerven valt.


Het onderzoek wil rationele kennis verwerven over die irrationaliteit en oplossingsgericht kijken hoe risicogedrag voorspeld, voorkomen en bijgestuurd kan worden.

 

Oratie

De oratie vindt plaats op donderdag 13 februari 2020 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen en is integraal live te volgen via www.ou.nl/live. Voorafgaand aan de oratie is om 14.00 uur een lezing bij te wonen van Sophie van der Zee: De waarheid over liegen in een digitale context.

 

 Psychologische_valkuilen_bij_grote_IT_projecten.

 gamification_nl_jan2018.

 

Gerelateerd nieuws

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

De koppeling tussen IT-systemen op kantoor en operationele technologie (OT) voor productie neemt steeds verder toe. Tegelijkertijd ontbreekt inzicht in veiligheidsrisico’s bij het merendeel van de productiebedrijven.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »