EO

Matchmakingtool gelanceerd voor ingenieursstudenten en de industrie (video)

11 februari 2020 om 15:43 uur

Onderzoekers van de universiteiten in Delft, Dublin en Leuven hebben drie types ingenieurs gedefinieerd. Aan de hand van een online test ontdekken studenten tegen welk type ze aanleunen. Op basis daarvan kunnen ze op zoek naar een baan die bij hen past. De tool werd ontwikkeld in nauw overleg met de industrie.


Industrieel ingenieurs zijn gewild op de arbeidsmarkt. Heel wat studenten hebben al een zicht op een baan voordat ze afstuderen. "Er is een grote verscheidenheid aan jobs voor ingenieurs en daar staan veel studenten niet bij stil", zegt professor Greet Langie, van de KU Leuven. "Sommige ingenieurs werken nieuwe producten uit, anderen hebben meer contact met klanten en weer anderen werken aan de optimalisatie van één klein onderdeeltje binnen een groter systeem. Na een jaar op de arbeidsmarkt blijkt dat heel wat verse ingenieurs niet op hun plaats zitten. Dit is niet alleen jammer voor de studenten, maar ook voor de bedrijven die een jaar lang in hen investeerden."

 

Situaties inschatten

De Prefer-tool moet mismatches zoveel mogelijk vermijden. Doctoraatsstudente Sofie Craps: "We maken onderscheid tussen mensen die meer bezig zijn met product leadership (gericht op innovatie), operational excellence (gericht op optimalisatie) of customer intimacy (klantgericht). De studenten vullen een vragenlijst in waarbij ze moeten aangeven hoe ze zouden reageren in 23 verschillende situaties. Hun reactie bepaalt hoe sterk ze aanleunen bij één van de drie types. We legden de situaties eerst voor aan ingenieurs die al wat jaren op de teller hebben. Hun antwoorden vormen de basis waarmee de antwoorden van de studenten vergeleken worden."


Voorbeeld

Als junior medewerker bij een bierbrouwer moet je nieuwe sensoren installeren in een opslagtank. Je ziet de sensoren en herkent het type als heel duur en fragiel. Je weet dat er betere alternatieven op de markt zijn. Je leidinggevende ziet je aarzeling en vraagt of alles in orde is. Wat zeg je? "
  • Je moet de verkoper contacteren. Er zijn zeker een betere en goedkopere sensoren op de markt" 
  • "Is er een reden waarom deze sensoren werden aangekocht? Eventueel zoek ik de prijzen en specificaties op van betere sensoren."
  •  "Er zijn veel betere en goedkopere sensoren op de markt. Ik weet niet wie jullie heeft aangeraden om deze exemplaren te kopen, maar dit is echt geen waar voor je geld!"
  •  "Er is geen probleem. Ik bekijk even hoe ik deze sensoren best kan installeren."


Op basis van hun antwoorden krijgen de studenten een rapport over hun eigen profiel. Zo komen ze te weten ze waar ze nog aan kunnen werken of waarvoor ze talent hebben dat ze nog kunnen verfijnen. Met deze informatie kunnen ze beter inschatten welke functies op de arbeidsmarkt al dan niet bij hen passen.

 

Interesse vanuit het bedrijfsleven

Ook vanuit de industrie is er veel interesse voor de tool. "De meeste jongeren die aan ingenieursstudies beginnen, denken later te zullen werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten", zegt Alex Massoels voormalig teamleader Recruitment & Mobility bij Engie. "In de realiteit komt slechts een kleine minderheid echt in een dergelijke functie terecht. Prefer maakt de studenten bewust van andere opties."


100 mensen uit 20 bedrijven werden tijdens het ontwikkelingsproces betrokken bij de ontwikkeling van Prefer. "Onze tool wil de kloof tussen afgestudeerden en de industrie dichten. Input vanuit het bedrijfsleven was dan ook bijzonder waardevol en belangrijk", zegt Sofie Craps. "Het enthousiasme vanuit de industrie heeft ons soms wat overrompeld, er was duidelijk nood aan een instrument."

 

Gerelateerd nieuws

Razendsnel piepkleine 3D-printjes maken

Een piepklein 3D-printje in 30 seconden

Aan de EPFL is een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van kleine, zachte objecten. Het proces kost nog geen 30 seconden.

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »