EO

Lift groeit mee met woontoren (video)

12 februari 2020 om 11:06 uur

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) werkt aan een innovatieve lift voor de hoogste woontoren van de Benelux. De lift kan meegroeien met de bouw van het 200 meter hoge gebouw en bevat diverse technische innovaties.


Door de beperkte ruimte op bouwplaats van de 60 verdiepingen hoge Zalmhaventoren in Rotterdam is er geen plaats voor een externe lift om bouwmaterialen en bouwvakkers te verplaatsen. Mitsubishi kwam met het idee van een innovatieve lift die mee kan groeien met de bouw: de MEEgroeilift. Elke week wordt een verdieping op het gebouw gerealiseerd. Per vier verdiepingen wordt de machinekamer omhoog verplaatst en worden de kabels verlengd, zodat de lift de nieuw gebouwde verdiepingen kan bedienen. Na oplevering van het gebouw zal de lift vervangen worden door een permanente lift.

 

Technische innovaties

De volledige kabellengte moet vanaf het begin van de bouw in de rolruimte zitten en per verhoging gevierd worden. Dit vergt een innovatieve oplossing voor de rolruimte en vierinstallatie. Een andere uitdaging was de kabelklem. Bij normale liften wordt vaak gebruik gemaakt van 1:1 ophanging met een vast ophangpunt en is de kabelklem geen issue. Maar om het stapsgewijs vieren van de kabels mogelijk te maken, heeft de MEEgroeilift een 2:1 ophangsysteem. Dit vergt een speciale kabelklem. De kabel moet stevig genoeg klemmen, maar mag niet beschadigen.

 

Advies- en ingenieursbureau Akos leverde de Lead Engineer die verantwoordelijk is voor het ontwerp. Op flexibele basis werden Mechanical Engineers en Structural Engineers ingezet om te werken aan het ontwerp en om sterkteberekeningen uit te voeren.


Samen met MEE bedachten zij een constructie met voldoende klemkracht, maar zeer lage vlaktedruk om beschadigingen te voorkomen. Om mogelijk te maken dat de machinekamer periodiek omhoog verplaatst kan worden, zijn uitschuifbare balken nodig aan de onderkant. Deze kunnen ingeschoven worden bij het verplaatsen van de lift en uitgeschoven worden om de lift weer op de tijdelijke positie te zetten.

schuifHet schuifsysteem

 

kabelvierDe kabelvierinstallatie

 

 

Investering terugverdienen met tijdsbesparing

Het verplaatsen van de lift duurt ongeveer een dag. Om te voorkomen dat de bouwvakkers tijdens deze dag de volledige hoogte moeten traplopen, is voor twee MEEgroeiliften gekozen. De investering wordt teruggewonnen door de tijd die hiermee wordt bespaard. Om de twee weken wordt één van de liften vier verdiepingen omhoog geplaatst en kunnen de bouwvakkers de andere lift gebruiken.

 

Inmiddels is de testfase bij Mitsubishi Elevator Europe in Veenendaal succesvol afgerond. De indruk van het Liftkeuringsinstituut is positief. Binnenkort zijn de eerste verdiepingen van de woontoren gereed en worden de groeiliften geplaatst. De basiscomponenten van de definitieve lift worden boven de machinekamer al in de liftschacht gemonteerd. Bij oplevering kunnen de groeiliften worden omgebouwd naar de permanente persoonsliften. De tijdelijke componenten worden hierbij vernieuwd om een hoge eindkwaliteit te garanderen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Een vliegende motorfiets, een eitje, een lucht-Segway en een matras met vinnen. Zo zien de concurrenten eruit van het Delftse Silverwing, dat zelf met een soort walvis-met-grote-rotoren het luchtruim in gaat. Welk van…

Wetenschappers bevestigen eindelijk een 50-jarige theorie in de mechanica

Wetenschappers bevestigen eindelijk een 50-jarige theorie in de mechanica

Een experiment door EPFL-onderzoekers heeft een theorie bevestigd die al meer dan een halve eeuw in de mechanica wordt gebruikt - ondanks dat hij nooit volledig is gevalideerd. Het team wil de narrow groove theory nu op…

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »