EO

ManuTech start- en scale-ups Antwerpen, Leuven en Eindhoven halen veel geld op

11 februari 2020 om 12:02 uur

Antwerpen is binnen Europa de op vijf na populairste stad voor het aantrekken van investeerders naar jonge ManuTech start- en scale-ups. Leuven staat dan weer op de tweede plaats in totaal geïnvesteerde bedragen. Eindhoven komt wat dit betreft op de negende plaats.Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris.


ManuTech start- en scale-ups ontwikkelen digitale oplossingen om de productie in maakbedrijven te optimaliseren. Met Berlijn en München in de top drie van steden met de meeste deals en hoogste opgehaalde bedragen, bevestigt het Duitse ManuTech ecosysteem zijn leidende positie met een specifieke, door de overheid gefinancierde strategie. Londen komt in de top drie van het aantal deals.

 

Antwerpen ging van de achtste naar de zesde plaats, en consolideert zijn positie in de top tien van het aantal deals, met als meest in het oogspringende deals voor Rombit, Qpinch, Irsistick & Aloxy. Leuven staat op de tweede plaats van de opgehaalde bedragen en heeft dit vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging die opgehaald werd door Materialise.

 

Andere opvallende resultaten voor België: slechts zestien procent van de ManuTech start- en scale-ups zijn universitaire spin-offs, maar achtenveertig procent van hen hebben een acceleratieprogramma gevolgd. Artificiële intelligentie en IOT zijn de leidende technologieën. Imec.iStart staat op de negende plaats van de Europese acceleratoren in het ManuTech domein.

 

Cijfers over Europa

  • Met 205 miljoen euro aan kapitaal dat is opgehaald in 38 deals, is Duitsland toonaangevend in termen van financiering in een periode van 3,5 jaar. Vergelijking we met het BBP, dan neemt Finland de leidende positie in.
  • De investeringen in 2018 zijn in België en in het Verenigd Koninkrijk toegenomen, zowel wat betreft de gefinancierde bedragen als het aantal deals.
  • 5 van de 6 IPO's (Initial Public Offering) zijn Zweedse bedrijven.
  • De top 5 van scale-ups bracht 238 miljoen euro op, Materialise (België) zit mee in de absolute lead met 75 miljoen euro.
  • ManuTech-schaalvergroting is bijna volledig georiënteerd van bedrijven aan bedrijven (B2B).
  • De toonaangevende technologieën voor schaalvergroting zijn meer versnipperd dan in 2018. AI neemt echter een leidende positie in (18%), op de voet gevolgd door 3D-printing (18%).
  • Duitsland loopt met München en Berlijn voorop in de scale-ups van steden, zowel op het vlak van aantal deals als het bedrag dat ze ophaalden.
  • De meeste actieve investeerders zijn Duits of Zweeds.
  • De helft van de meest actieve spin-off instituten zijn van Scandinavische afkomst.
  • Deze sector staat slechts op de 13de plaats in Europa met 2,53% investeringen terwijl Manufacturing Industries 16% van de totale Europese economie vertegenwoordigt, ver achter bijvoorbeeld FinTech en HealthTech.

 

Gerelateerd nieuws

Rusland onthult Laika, zijn volgende generatie nucleaire aanvalsonderzeeër

Rusland onthult Laika, zijn volgende generatie nucleaire aanvalsonderzeeër

Rusland werkt aan een nieuw type kernonderzeeërs. De Laika, vernoemd naar een Siberisch sneeuwhondenras, is Moskou’s eerste nieuwe nucleaire aanvalsonderzeeër in bijna 50 jaar.

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

Razendsnel piepkleine 3D-printjes maken

Een piepklein 3D-printje in 30 seconden

Aan de EPFL is een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van kleine, zachte objecten. Het proces kost nog geen 30 seconden.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »