ManuTech start- en scale-ups Antwerpen, Leuven en Eindhoven halen veel geld op

Antwerpen is binnen Europa de op vijf na populairste stad voor het aantrekken van investeerders naar jonge ManuTech start- en scale-ups. Leuven staat dan weer op de tweede plaats in totaal geïnvesteerde bedragen. Eindhoven komt wat dit betreft op de negende plaats.Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris.

ManuTech start- en scale-ups ontwikkelen digitale oplossingen om de productie in maakbedrijven te optimaliseren. Met Berlijn en München in de top drie van steden met de meeste deals en hoogste opgehaalde bedragen, bevestigt het Duitse ManuTech ecosysteem zijn leidende positie met een specifieke, door de overheid gefinancierde strategie. Londen komt in de top drie van het aantal deals.

Antwerpen ging van de achtste naar de zesde plaats, en consolideert zijn positie in de top tien van het aantal deals, met als meest in het oogspringende deals voor Rombit, Qpinch, Irsistick & Aloxy. Leuven staat op de tweede plaats van de opgehaalde bedragen en heeft dit vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging die opgehaald werd door Materialise.

Andere opvallende resultaten voor België: slechts zestien procent van de ManuTech start- en scale-ups zijn universitaire spin-offs, maar achtenveertig procent van hen hebben een acceleratieprogramma gevolgd. Artificiële intelligentie en IOT zijn de leidende technologieën. Imec.iStart staat op de negende plaats van de Europese acceleratoren in het ManuTech domein.

Cijfers over Europa

  • Met 205 miljoen euro aan kapitaal dat is opgehaald in 38 deals, is Duitsland toonaangevend in termen van financiering in een periode van 3,5 jaar. Vergelijking we met het BBP, dan neemt Finland de leidende positie in.
  • De investeringen in 2018 zijn in België en in het Verenigd Koninkrijk toegenomen, zowel wat betreft de gefinancierde bedragen als het aantal deals.
  • 5 van de 6 IPO’s (Initial Public Offering) zijn Zweedse bedrijven.
  • De top 5 van scale-ups bracht 238 miljoen euro op, Materialise (België) zit mee in de absolute lead met 75 miljoen euro.
  • ManuTech-schaalvergroting is bijna volledig georiënteerd van bedrijven aan bedrijven (B2B).
  • De toonaangevende technologieën voor schaalvergroting zijn meer versnipperd dan in 2018. AI neemt echter een leidende positie in (18%), op de voet gevolgd door 3D-printing (18%).
  • Duitsland loopt met München en Berlijn voorop in de scale-ups van steden, zowel op het vlak van aantal deals als het bedrag dat ze ophaalden.
  • De meeste actieve investeerders zijn Duits of Zweeds.
  • De helft van de meest actieve spin-off instituten zijn van Scandinavische afkomst.
  • Deze sector staat slechts op de 13de plaats in Europa met 2,53% investeringen terwijl Manufacturing Industries 16% van de totale Europese economie vertegenwoordigt, ver achter bijvoorbeeld FinTech en HealthTech.