Amerikaanse luchtmacht enthousiast na tests met vormveranderende vleugel

De Amerikaanse luchtmacht heeft een vliegtuigvleugel ontwikkeld die tijdens de vlucht van vorm kan veranderen om de aerodynamische prestaties in variërende vliegomstandigheden te verbeteren. Volgens de onderzoekers maakt de Variable Camber Compliant Wing (VCCW) een groot verschil.

Een stabiele vlucht vraagt idealiter een andere vleugelvorm dan opstijgen en landen. Huidige vliegtuigen gebruiken een combinatie van stijve besturingsoppervlakken, zoals rolroeren en kleppen, om de zijwaartse beweging te regelen. Met het gebruik hiervan ontstaan echter ongewenste geluiden en nemen de luchtweerstand en het brandstofverbruik toe.

Met het gepatenteerde vleugelontwerp kunnen piloten de vleugelgeometrie optimaliseren voor de hoogte waarop ze vliegen, de luchtsnelheid en het glijgetal. Met zijn naadloze, lichtgewicht constructie minimaliseert de nieuwe vleugel volgens de makers luchtweerstand, brandstofverbruik en onderhoud.

Tijdens de tests hebben de prototypevleugels met succes een aantal manoeuvres voltooid en aangetoond dat de vormcontrole leidt tot weerstandsreductie en een verhoogde wendbaarheid.

De Luchtmacht zoekt momenteel een commerciële partner voor de  doorontwikkeling.

vliegtuigDe door de Air Force Research Laboratory ontwikkelde Variable Camber Compliant Wing heeft met succes een reeks vliegexperimenten voltooid in september en oktober van 2019. Dit unieke vleugelconcept verandert van vorm om de aerodynamische prestaties te verbeteren en zich aan te passen aan verschillende vliegomstandigheden en missies. Foto: U.S. Air Force.

vleugel