EO

Gravitricity: een netwerkstabilisatiesysteem gebaseerd op zwaartekracht (video)

03 februari 2020 om 10:51 uur

Gravitricity in Edinburgh (VK) heeft een 250kW, op zwaartekracht gebaseerde installatie ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Het systeem hijst een zwaar gewicht en laat dit weer neer. Hierdoor wordt volgens het bedrijf wereldwijd concurrerende groene energieopslag en -afgifte mogelijk. Huisman Equipment gaat een prototype bouwen.


Gravitricity hangt gewichten van 500 tot 5000 ton in een diepe schacht, aan een aantal kabels, elk met zijn eigen lier. Elektrische stroom wordt vervolgens opgenomen of afgegeven door het gewicht op te hijsen of te laten dalen. Het gewicht worden geleid door een systeem van voorgespannen geleidedraden om te voorkomen dat het slingert en de schacht beschadigt. Het liersysteem kan nauwkeurig worden geregeld via elektrische aandrijvingen om het gewicht stabiel in de schacht te houden.


Het systeem wordt in Europa gebouwd en in het Verenigd Koninkrijk geïnstalleerd. Het is naar verwachting eind 2020 operationeel.


Hoewel dagelijks meer duurzame energie wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk neemt de instabiliteit van het net ook met de dag toe. Deze instabiliteit wordt gecompenseerd door het toepassingen van zogenoemde ‘frequency-responses'. Gravitricity heeft een concept ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door het hijsen en neerlaten van zware gewichten. Gravitricity heeft ervoor gekozen om bovengenoemd principe samen met Huisman verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing.


Het 250 kW-systeem zal de principes van het energieopslagsysteem van Gravitricity demonstreren en dynamische gedragssimulaties valideren. Na succesvolle er 2022 een volledig op schaal gebouwde installatie geïnstalleerd worden in een mijnschacht.


Gravitricity en Huisman zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW via een reeks van projecten in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Zuid-Afrika, Australië en Noorden Zuid-Amerika.

 

Gerelateerd nieuws

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

Help zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Wetenschappers van Astromn en de universiteit Leiden zoeken hulp om de oorsprong te vinden van honderdduizenden sterrenstelsels die zijn ontdekt door radiotelescoop Lofar.

Razendsnel piepkleine 3D-printjes maken

Een piepklein 3D-printje in 30 seconden

Aan de EPFL is een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van kleine, zachte objecten. Het proces kost nog geen 30 seconden.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »