EO

‘Technologie kan zorg ook juist betaalbaar houden’

30 januari 2020 om 13:24 uur

De vier technische universiteiten (TU’s) willen een evenwichtige beschouwing op de kosten van medische technologie bevorderen. Daartoe hebben ze een position paper overhandigd aan Marcel van Raaij, directeur Geneesmiddelen & Medische Technologie bij het ministerie van VWS. “Het beeld is ontstaan dat technologie synoniem is voor hogere kosten. Dat is lang niet altijd het geval.”


Erik Koffijberg, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente: "Middels dit paper willen we benadrukken dat er veel technologieën zijn die kostenverlagend werken. En dat technologie een essentieel middel is voor betaalbare, bemensbare en efficiënte zorg in de toekomst. Er zijn veel nieuwe, medische technologieën die, bij betere of gelijkblijvende gezondheidsuitkomsten, zorgkosten kunnen verlagen."


Dat dit niet altijd duidelijk is, komt volgens 4TU doordat implementatietrajecten vaak een te beperkte focus hebben en evaluatiemomenten ontbreken. "Daardoor blijft kostenbesparing onbenut en wordt technologie vaak onterecht gezien als onderdeel van het probleem. Het is essentieel om, naast goed uitgewerkte en ondersteunde implementatieprocessen, al tijdens de ontwikkeling van technologie evaluatiemomenten in te bouwen en de optimale inzet van technologie te onderzoeken."

 

Miljoenenbesparing

In het position paper getiteld ‘Kosten van zorg: hoe medische technologie kan bijdragen aan betaalbare zorg', rekenen de universiteiten voor dat onderzoek vooraf en tijdens ontwikkeling en implementatie de potentie heeft om miljoenen tot tientallen miljoenen euro's per jaar te besparen. Een zogenaamde ‘Health Technology Assessment' (HTA) kan, in combinatie met implementatie onderzoek, helpen om vroegtijdig te bepalen in hoeverre een medische technologie kostenbesparend is en barrières voor succesvolle implementatie wegnemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hoge implementatiekosten, suboptimaal gebruik en beperkte adoptie van nieuwe technologie, en beperkte vervanging van oude technologie. Deze verschillende barrières hebben betrekking op verschillende domeinen binnen de gezondheidszorg en vereisen een multidisciplinaire aanpak.


De 4TU partners roepen op tot samenwerking binnen onderwijs en onderzoek om meer focus aan te brengen in de toekomstige eisen aan de ontwikkeling en het gebruik van technologie in de Nederlandse gezondheidszorg.

 

Gerelateerd nieuws

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstof laboratorium

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstoflaboratorium

De Energy Observer startte in 2017 aan een zes jaar durende ‘energie-autonome’ wereldreis. Het elektrisch aangedreven schip maakt gebruik van diverse vormen van hernieuwbare energie en een systeem dat CO2-vrij…

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

De koppeling tussen IT-systemen op kantoor en operationele technologie (OT) voor productie neemt steeds verder toe. Tegelijkertijd ontbreekt inzicht in veiligheidsrisico’s bij het merendeel van de productiebedrijven.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »