EO

Camerasysteem MICADO voor Extremely Large Telescope bereikt mijlpaal

22 januari 2020 om 12:42 uur

MICADO, het eerste speciaal voor ESO's Extremely Large Telescope (ELT) ontwikkelde camerasysteem, is formeel geslaagd voor zijn voorbereidende ontwerpevaluatie. Hiermee is een gedetailleerdere ontwerpfase die moet leiden tot de uiteindelijke ontwerpevaluatie en de bouw van componenten van het instrument in gang gezet.


De ETL is een zeer grote telescoop die is ontworpen door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De hoofdspiegel heeft een diameter van 39 m en een effectief oppervlak van 1116 m2. De telescoop wordt gebouwd in Cerro Armazones in Chili.

MICADO
MICADO is een speciaal voor ETL ontwikkeld camerasysteem. MICADO is bedoeld voor het maken van opnamen in met name het nabij-infrarood en voor nauwkeurige en gevoelige spectroscopie. Het gebruik van twee verschillende adaptieve optische systemen helpt het vertroebelende effect van de aardatmosfeer te compenseren. Een vervormbare M4-spiegel maakt het mogelijk scherpe opnamen met een klein beeldveld te maken. Voor opnamen met een groter beeldveld zet de camera de volledige capaciteiten van de MAORY-adaptieve optische modules in.

Het camerasysteem biedt de flexibiliteit om diverse objecten aan de hemel waar te nemen. Naar verwachting kan dit de kennis over de samenstelling van deze objecten aanzienlijk vergroten. Onderzoekers verwachten hiermee antwoorden te kunnen vinden op vragen zoals hoe exoplaneten ontstaan, welke invloed de zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels hebben op hun moederstelsels en hoe het heelal in het verleden is geëvolueerd.

'Zeer belangrijke mijlpaal'
Prof.dr. Eline Tolstoy, de Nederlandse co-PI van MICADO, spreekt van een zeer belangrijke mijlpaal. “Ik ben heel trots op het hele Nederlandse MICADO-team. Zij hebben zich enorm ingezet om deze eerste belangrijke stap mogelijk te maken. De dag dat MICADO met de ELT de scherpste beelden van het heelal ooit mogelijk zal maken is nu echt een stap dichterbij gekomen. Dit is spannend voor ons allemaal.”
 

Gerelateerd nieuws

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Golven van ijs in een druppel

Golven van ijs in een druppel (video)

Een druppel die op een oppervlak valt dat flink koud is, ‘supercooled’, blijkt te bevriezen op een manier die nog niet eerder is waargenomen. Bij een klein temperatuurverschil zien we de bekende kristallen die zich…

Kogelvrije polymeerblokjes

Kogelvrije polymeerblokjes

Onderzoekers van de Rice University Brown School of Engineering in Houston (VS) hebben kubussen van roosterpolymeer ontwikkeld die de kracht van een kogel en andere projectielen kunnen weerstaan.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »