EO

Camerasysteem MICADO voor Extremely Large Telescope bereikt mijlpaal

22 januari 2020 om 12:42 uur

MICADO, het eerste speciaal voor ESO's Extremely Large Telescope (ELT) ontwikkelde camerasysteem, is formeel geslaagd voor zijn voorbereidende ontwerpevaluatie. Hiermee is een gedetailleerdere ontwerpfase die moet leiden tot de uiteindelijke ontwerpevaluatie en de bouw van componenten van het instrument in gang gezet.


De ETL is een zeer grote telescoop die is ontworpen door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. De hoofdspiegel heeft een diameter van 39 m en een effectief oppervlak van 1116 m2. De telescoop wordt gebouwd in Cerro Armazones in Chili.

MICADO
MICADO is een speciaal voor ETL ontwikkeld camerasysteem. MICADO is bedoeld voor het maken van opnamen in met name het nabij-infrarood en voor nauwkeurige en gevoelige spectroscopie. Het gebruik van twee verschillende adaptieve optische systemen helpt het vertroebelende effect van de aardatmosfeer te compenseren. Een vervormbare M4-spiegel maakt het mogelijk scherpe opnamen met een klein beeldveld te maken. Voor opnamen met een groter beeldveld zet de camera de volledige capaciteiten van de MAORY-adaptieve optische modules in.

Het camerasysteem biedt de flexibiliteit om diverse objecten aan de hemel waar te nemen. Naar verwachting kan dit de kennis over de samenstelling van deze objecten aanzienlijk vergroten. Onderzoekers verwachten hiermee antwoorden te kunnen vinden op vragen zoals hoe exoplaneten ontstaan, welke invloed de zwarte gaten in de centra van sterrenstelsels hebben op hun moederstelsels en hoe het heelal in het verleden is geëvolueerd.

'Zeer belangrijke mijlpaal'
Prof.dr. Eline Tolstoy, de Nederlandse co-PI van MICADO, spreekt van een zeer belangrijke mijlpaal. “Ik ben heel trots op het hele Nederlandse MICADO-team. Zij hebben zich enorm ingezet om deze eerste belangrijke stap mogelijk te maken. De dag dat MICADO met de ELT de scherpste beelden van het heelal ooit mogelijk zal maken is nu echt een stap dichterbij gekomen. Dit is spannend voor ons allemaal.”
 

Gerelateerd nieuws

MIT-robot sluit kabels aan

En de MIT-robot sluit de kabels aan (video)

Ontwikkelaars van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSail) van het MIT hebben robots gemaakt die dunne flexibele objecten als touwen, draden en kabels kunnen manipuleren met behulp van een…

Elektrisch geleidend plastic

Elektrisch geleidend plastic

In een poging om grote touchscreens, Led-lichtpanelen en raamgemonteerde infraroodzonnecellen te verbeteren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Michigan plastic geleidend gemaakt. Het is meteen ook transparanter…

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

3D-print je eigen Mars Perseverance rover (video)

NASA lanceerde op 30 juli de Mars 2020 Perseverance rover, die naar verwachting februari 2021 zal landen op Mars. De rover brengt materialen en technologie naar de planeet om bezoek van mensen in de toekomst mogelijk te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »