EO

Imec schaalt productie van microchip voor synthetisch DNA op

20 januari 2020 om 13:49 uur

Evonetix gaat een samenwerking aan met onderzoekshub imec. Evonetix ontwikkelt een desktoptoestel voor DNA-synthese op basis van een vernieuwende microchip. Samen gaan de partijen het productieproces van deze microchips opschalen om het DNA-synthesetoestel van Evonetix op commerciële schaal te kunnen produceren.


De kennis rond DNA en DNA-sequenties is in de afgelopen tien jaar explosief toegenomen. Zo is steeds duidelijker hoe relevant DNA kan zijn als basis voor nieuwe toepassingen, om inzicht te verkrijgen in metabolisme, nieuwe organismen en ziektes. Denk echter ook aan het verbeteren van industriële processen of het creëren van nieuwe processen. Om DNA breed te kunnen inzetten in deze verschillende domeinen is een snelle, betrouwbare en kostenefficiënte methode nodig om in grote volumes synthetisch DNA te produceren. 

Productiemethode 
Evonetix werkt aan zo'n productiemethode. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van een MEMS (micro-elektromechanische) siliciumchip die DNA synthetiseert op vele duizenden onafhankelijk gecontroleerde reactielocaties of 'pixels'. En dat op een zeer parallelle manier. Na de synthese worden de DNA-strengen op de chip geassembleerd tot dubbelstrengig DNA, waarbij de fouten worden geïdentificeerd en verwijderd. 
  
Het bedrijf meldt dat de nauwkeurigheid, de productieschaal en de snelheid van het syntheseproces van haar microchip beter is dan bij conventionele benaderingen. Samen met imec gaat Evonetix het proces voor de productie van de MEMS-gebaseerde chips opschalen naar 200mm siliciumwafers, wat industriële productie mogelijk maakt. Imec gaat Evonetix ook ondersteunen bij de transfer van het productieproces naar een chipfabrikant voor de productie van chips in hoge volumes.
 
Commercialiseren 
"Met de steun van imec, wereldleider in microchiptechnologie, zullen we in staat zijn om ons zeer parallelle desktopplatform te commercialiseren", zegt Dr. Matthew Hayes, chief technology officer bij Evonetix. Peter Peumans, senior vice president life sciences bij imec voegt toe: "We hebben bij imec een zeer uitgebreide kennis van chipontwerp en chiptechnologie die we gebruiken om vooruitstrevende instrumenten voor de life sciences en farma R&D te ontwikkelen. Evonetix’ innovatieve aanpak, die fysica en biologie integreert, zal de productie van synthetisch DNA op een zeer parallelle manier mogelijk maken. We willen met onze expertise graag bijdragen tot hun succes.”
 

Gerelateerd nieuws

Imec en UGent ontwikkelen slimme contactlens met artificiële iris

Weer scherp zien dankzij slimme contactlens met artificiële iris

Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent stellen een prototype voor van een elektronische contactlens die de menselijke iris nabootst. Deze veelbelovende technologie vormt een potentiële oplossing voor mensen met een…

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Hoe handig zou het zijn als een scheur in onze broek zich net zo gemakkelijk zou herstellen als een snee in ons been? Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar het is wellicht dichterbij dan we denken.…

Festivalapp ook geschikt voor social distancing rond Corona

Festivalapp ook geschikt voor social distancing rond Corona

Hoe druk is het vandaag in een winkelstraat? Camerabeelden kunnen misleidend of moeilijk te interpreteren zijn. CrowdScan, een spin-off van imec en de Universiteit Antwerpen, heeft een systeem ontwikkeld om de dichtheid…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

Meer agendapunten »