EO

Regels rondom industriële subsidies aangescherpt

20 januari 2020 om 11:58 uur

De Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en Japan zijn het eens over het aanscherpen van bestaande regels rondom industriële subsidies. Gedwongen overdracht van technologie wordt hierbij afgekeurd.


Dit maken vertegenwoordigers van de landen bekend in een gezamenlijke verklaring na een bijeenkomst in het Amerikaanse Washington. De EU, VS en Japan zijn het erover eens dat de huidige lijst met subsidies op grond van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verboden zijn niet volstaat om markt- en handelsverstorende subsidies in bepaalde rechtsgebieden aan te pakken. Om deze subsidies aan te pakken is het nodig nieuwe soorten onvoorwaardelijke subsidies toe te voegen aan de lijst. 

Speelveld nivelleren
Een structurele hervorming van de WTO en het nivelleren van het speelveld in de wereldhandel is een belangrijke prioriteit voor zowel de EU als de Commissie-Von der Leyen. Phil Hogan, Commissaris voor Handel: "Deze gezamenlijke verklaring is een belangrijke stap in de aanpak van een aantal fundamentele verstoringen van de wereldhandel. De EU heeft altijd gesteld dat multilaterale onderhandelingen een doeltreffende oplossing kunnen bieden voor deze problemen. Ik ben blij dat de Verenigde Staten en Japan dit standpunt delen. Ik ben ambassadeur Lighthizer en minister Kajiyama erkentelijk voor hun constructieve samenwerking. Deze verklaring staat ook symbool voor een constructieve strategische samenwerking tussen drie belangrijke spelers in de wereldhandel."

Voor 'bijzonder schadelijke soorten subsidies' zoals buitensporig grote subsidies gaat een omgekeerde bewijslast gelden. Het WTO-lid dat deze subsidie verleent moet aantonen dat de subsidie geen ernstige negatieve handels- capaciteitseffecten heeft en er sprake is van daadwerkelijke transparantie. Daarnaast bevestigen de partijen het belang van de overdracht van technologie voor de mondiale handel en investeringen. De EU, VS en Japan bespraken mogelijk basisregels die praktijken van derde landen inzake gedwongen technologieoverdracht te voorkomen.

De drie landen spreken ook uit samen te blijven werken op verschillende belangrijke punten. Het gaat hierbij onder meer om: 
  • Het belang van marktgerichte voorwaarden
  • Het hervormen van de WTO om tot een betere naleving van bestaande kennisgevingsverplichtingen te komen
  • Bij geavanceerde WTO-leden die aanspraak maken op de status van ontwikkelingsland erop aandringen om in het kader van lopende en toekomstige WTO-onderhandelingen volledige verbintenissen aan te gaan
  • Het vaststellen van internationale regels en handelsgerelateerde aspecten van de elektronische handel binnen de WTO
  • Internationale fora zoals het Mondiaal Forum over de overcapaciteit van staal en de bijeenkomst van regeringen en autoriteiten over halfgeleiders.

De gezamenlijke verklaring is hier  te vinden.
 

Gerelateerd nieuws

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstof laboratorium

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstoflaboratorium

De Energy Observer startte in 2017 aan een zes jaar durende ‘energie-autonome’ wereldreis. Het elektrisch aangedreven schip maakt gebruik van diverse vormen van hernieuwbare energie en een systeem dat CO2-vrij…

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

De koppeling tussen IT-systemen op kantoor en operationele technologie (OT) voor productie neemt steeds verder toe. Tegelijkertijd ontbreekt inzicht in veiligheidsrisico’s bij het merendeel van de productiebedrijven.…

Meer zicht op kleine innovatieve bedrijven in Nederland

Meer zicht op kleine innovatieve bedrijven in Nederland

Nederland doet het economisch goed, maar op het gebied van innovatie blijven we enigszins achter. Althans, dat lijkt uit de cijfers. Maar is in die cijfers wel alle innovatiekracht in Nederland meegenomen? Het CBS en het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »