EO

Energie-efficiënte vermogenselektronica dankzij flinterdunne lagen zuiver boor

15 januari 2020 om 14:01 uur

UT-onderzoekers Ray Hueting en Lis Nanver ontvangen van wetenschapsfinancierder NWO zo’n 875.00 euro voor het project ‘High power efficiency with pure boron in semiconductor devices’. Het onderzoek richt zich op het gebruik van het scheikundig element boor (of ‘borium’) in vermogenselectronica, met als doel deze nog energie-efficiënter en robuuster te maken.


Stralingsharde detectoren in de geavanceerde machines van ASML, elektronendetectoren in de SEM analysesystemen van Thermo Fischer en speciale instrumenten voor het extreem-ultraviolet domein van het bedrijf KLA. Het zijn slechts een paar voorbeelden waarin een flinterdunne laag van zuiver boor in halfgeleidercomponenten sinds kort toegepast worden.

 

Unieke eigenschappen

Het grote succes van boor is te danken aan baanbrekend onderzoek van Lis Nanver, destijds werkzaam aan de TU Delft. Zij ontdekte dat boor unieke eigenschappen heeft op elektrisch, optisch, en ook op chemisch en mechanisch gebied.


Een paar jaar geleden besloot Nanver haar onderzoek voort te zetten aan de Universiteit Twente, bij de Integrated Devices en Systems groep, waar Hueting onderzoek doet naar modellering en fysica van halfgeleidercomponenten. Hueting en Nanver besloten samen te werken op het gebied van silicium Leds en vermogenscomponenten: transistoren en diodes.


Deze samenwerking heeft nu dus zijn vruchten afgeworpen met de honorering door NWO. Het idee is om componenten te realiseren in silicium en gallium nitride, de meer gangbare halfgeleidermaterialen voor vermogenstoepassingen. Een fundamenteel, maar ook lastig aspect van het project is de analyse van de materiaal- en transporteigenschappen van boor laagjes van slechts enkele nanometers dikte.


Prototypes worden gerealiseerd in het NanoLab van de Universiteit Twente. Het project is in samenwerking met de universiteiten van Aalborg, Stuttgart en Warwick en diverse bedrijven (KLA, EpiGaN, Tempress Systems en Mirion). Het project valt binnen het landelijke High-Tech Systems and Materials programma.

 

Gerelateerd nieuws

Als ASML geen chipmachines levert, loopt handelsrelatie Nederland - China gevaar

"Als ASML geen chipmachines levert, loopt handelsrelatie Nederland - China gevaar"

De relatie tussen Nederland en China loopt gevaar als het kabinet de export van een EUV-chipmachine van de Veldhovense machinebouwer ASML blijft blokkeren om politieke redenen. Daarvoor waarschuwt de ambassadeur van…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Kijken in een 3D-nanostructuur zonder sporen achter te laten

Elektronicachips nu non-destructief te 'ontleden'

Wetenschappers van de UT en de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) hebben een niet-destructieve methode ontdekt om diep in 3D nanostructuren te kijken. Deze ‘traceless X-ray tomography’ (TXT) biedt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »