EO

Energie-efficiënte vermogenselektronica dankzij flinterdunne lagen zuiver boor

15 januari 2020 om 14:01 uur

UT-onderzoekers Ray Hueting en Lis Nanver ontvangen van wetenschapsfinancierder NWO zo’n 875.00 euro voor het project ‘High power efficiency with pure boron in semiconductor devices’. Het onderzoek richt zich op het gebruik van het scheikundig element boor (of ‘borium’) in vermogenselectronica, met als doel deze nog energie-efficiënter en robuuster te maken.


Stralingsharde detectoren in de geavanceerde machines van ASML, elektronendetectoren in de SEM analysesystemen van Thermo Fischer en speciale instrumenten voor het extreem-ultraviolet domein van het bedrijf KLA. Het zijn slechts een paar voorbeelden waarin een flinterdunne laag van zuiver boor in halfgeleidercomponenten sinds kort toegepast worden.

 

Unieke eigenschappen

Het grote succes van boor is te danken aan baanbrekend onderzoek van Lis Nanver, destijds werkzaam aan de TU Delft. Zij ontdekte dat boor unieke eigenschappen heeft op elektrisch, optisch, en ook op chemisch en mechanisch gebied.


Een paar jaar geleden besloot Nanver haar onderzoek voort te zetten aan de Universiteit Twente, bij de Integrated Devices en Systems groep, waar Hueting onderzoek doet naar modellering en fysica van halfgeleidercomponenten. Hueting en Nanver besloten samen te werken op het gebied van silicium Leds en vermogenscomponenten: transistoren en diodes.


Deze samenwerking heeft nu dus zijn vruchten afgeworpen met de honorering door NWO. Het idee is om componenten te realiseren in silicium en gallium nitride, de meer gangbare halfgeleidermaterialen voor vermogenstoepassingen. Een fundamenteel, maar ook lastig aspect van het project is de analyse van de materiaal- en transporteigenschappen van boor laagjes van slechts enkele nanometers dikte.


Prototypes worden gerealiseerd in het NanoLab van de Universiteit Twente. Het project is in samenwerking met de universiteiten van Aalborg, Stuttgart en Warwick en diverse bedrijven (KLA, EpiGaN, Tempress Systems en Mirion). Het project valt binnen het landelijke High-Tech Systems and Materials programma.

 

Gerelateerd nieuws

Publieksstemming Prins Friso Ingenieursprijs gestart

Nu stemmen voor Prins Friso Ingenieursprijs (video's)

De publieksstemming voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2020 is gestart. De drie kanshebbers zijn: Bas Reedijk, Afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, Erik Duisterwinkel, Innovator, data scientist & sensor expert…

Airconditioning van termietenheuvels wint EZK Energy Award

Airconditioning als in een termietenheuvel wint EZK Energy Award (video)

Een gebouw dat gebruik maakt van de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels heeft de EZK Energy Award 2019 gewonnen. Hotel Breeze is voorzien van het Earth, Wind & Fire concept, dat de werking van…

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee (video)

Onderzoekers van Caltech en Stanford (VS) hebben een manier gevonden om kwallen veel sneller te laten zwemmen: ze geven ze elektroshocks. De wetenschappers willen de dieren inzetten om oceaandata te verzamelen. Kwallen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 februari 2020

Minimize your PCB cost drivers

Webinar

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

Meer agendapunten »