EO

Oostende krijgt fabriek voor onderwaterdrones NL en BE Marines

15 januari 2020 om 11:36 uur

Oostende krijgt fabriek voor onderwaterdrones NL en BE Marines

ECA Group, specialist op het gebied van robotica, geautomatiseerde systemen, simulatie en industriële processen, gaat de onbemande systemen leveren voor 12 mijnenjagers voor de Nederlandse en Belgische Marines. Het bedrijf bouwt daartoe een speciale fabriek in Oostende.


In 2019 besloten de Nederlandse en Belgische marines om de levering van twaalf mijnenvegers (6 per land) en de onbemande systemen voor het opruimen van mijnen op zee toe te kennen aan het consortium Belgium Naval & Robotics, opgericht door Naval Group en ECA Group. Veel Belgische bedrijven zijn als partner en leverancier betrokken bij het contract dat bijna 2 miljard euro waard is. De twee bedrijven hebben in België dochterondernemingen opgericht om deze opdracht eenvoudiger uit te voeren.

 

Autonoom mijnen opruimen

ECA Robotics Belgium zal de nieuwe generatie ‘maritieme drones' produceren, bestemd voor de bovengenoemde opdracht, maar ook voor de toekomstige exportverkoop. Het gaat om innovatieve technologieën die de kern vormen van het ‘stand-off' mijnenbestrijdingsconcept dat Belgium Naval & Robotics realiseert voor de Belgische en Nederlandse marines. De onbemande systemen ruimen de mijnen autonoom op en worden bestuurd vanaf het moederschip. Het betreft de onderwaterdrone (AUV) A 18-M, de voortgetrokken sonar T-18M, de oppervlaktedrone (USV) Inspector 125, de inspectie- en mijnneutralisatiedrones (ROV MIOS) Seascan en KSter en het lancerings- en recuperingssysteem drone-naar-drone, evenals varend materieel.

 

De fabriek

Haven Oostende heeft ECA Group een concessie verleend om op het voormalige terrein van Beliard te bouwen. De fabriek met een oppervlakte van 5000 m2 zal in de loop van 2022 operationeel zijn. De investering voor de bouw van de fabriek en de opstart van de productie bedraagt ongeveer 10 miljoen euro.

 

Mensen nodig

"Naast de bouw van onze fabriek is ECA Group op zoek naar verschillende profielen (waaronder ingenieurs) voor de twee Belgische vestigingen van haar dochteronderneming ECA Robotics Belgium: Henegouwen in Wallonië waar het ontwerpbureau en het hoofdkantoor zullen worden geïmplementeerd en Oostende in Vlaanderen voor de ondersteuning van de fabrieksactiviteiten. Voor Oostende werven we voornamelijk technisch personeel en arbeiders. Over 2-3 jaar zal de fabriek naar verwachting meer dan 70 werknemers in dienst hebben", vertelt Steven Luys, CEO van ECA Robotics Belgium.

 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »