EO

“Bouw een versneller van 100 kilometer bij Cern”

14 januari 2020 om 14:19 uur

Impressie van een van de deeltjesdetectoren in de FCC-versneller, opvolger van de huidige LHC-versneller op Cern van 27 kilometer omtrek. Artist impression: Cern

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij Cern, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen. Dat concluderen vijftig vooraanstaande natuurkundigen, onder wie een aantal Cern-directeuren en bestuurders, in een rond Nieuwjaar online verschenen analyse.


In de studie worden twee belangrijke opties vergeleken: een cirkelvormige versneller van 100 kilometer omtrek, de FCC, en een lineaire versneller Clic van tientallen kilometers lang, beide in de regio Geneve. De FCC, eerst met botsende elektronen en later met botsende protonen in dezelfde tunnel, biedt over een lange periode de rijkste kansen voor de deeltjesfysica, is de conclusie van de studie.
Die is gebaseerd op een reeks voorbereidende rapporten en bijeenkomsten de afgelopen jaren. Bij de afwegingen speelt ook een rol dat Japan al jaren geen uitsluitsel geeft over een voorstel om daar een lineaire versneller te realiseren, de ILC.


De FCC-machine is zowel goed om het higgsdeeltje verder te verkennen als om bij hoge energie naar nieuwe verschijnselen te zoeken. Bij Clic is dat onzekerder, vooral omdat die lineaire versneller minder intense bundels kan leveren en maar op een punt een detectorexperiment heeft. Bij de FCC worden bundels steeds hergebruikt en is er ruimte voor een aantal experimenten tegelijk.


Voor beide machines geldt dat er zeer uitgebreide research nodig is om ze echt te bouwen. FCC kan daarbij leunen op de ervaring met versnellers als de huidige LHC en zijn voorganger LEP op Cern. Voor Clic is nog geen eerder voorbeeld.


Volgens de auteurs is een groot en visionair versnellerproject hoe dan ook belangrijk voor de Europese deeltjesfysica en Cern in het bijzonder. Daarbij zullen nieuwe manieren nodig zijn om samen te werken en om voldoende wetenschappers bij elkaar te brengen, aldus het advies.


Tegelijk zijn de kosten van zo'n project hoog, in de orde van zeker 10 miljard euro, en is goodwill van de samenleving cruciaal. ‘De fysici moeten er alles aan doen om het gestelde vertrouwen te verdienen en honoreren', adviseert de studie.


De analyse verschijnt op het moment dat Europa de laatste hand legt aan een geactualiseerde strategie voor de deeltjesfysica. In mei wordt die strategie gepresenteerd in Boedapest.

 

Gerelateerd nieuws

Hackers kunnen door beveiligingszwakte mogelijk miljoenen autosleutels kopiëren

Hackers kunnen door beveiligingszwakte mogelijk miljoenen autosleutels kopiëren

Wetenschappers uit Leuven en Birmingham hebben ontdekt dat heel wat automodellen van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes. Daardoor is de contactloze autosleutel gemakkelijk te klonen.…

Vermoeiing composieten  sneller detecteren

Vermoeiing composieten sneller detecteren

Een team van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft een methode ontwikkeld om in composieten schade door veroudering te meten. "Dit geeft ons de mogelijkheid om betere…

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Een uraniumkristal geeft al 35 jaar zijn geheim niet prijs. Wat veroorzaakt de dramatische fase-overgang bij 17,5 Kelvin? Dankzij gebruik van AI valt nu de helft van de mogelijke verklaringen af, maar de definitieve…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PITmode fusion - toegangsbewaking

De PITmode fusion is een onderdeel van de Safety- en Securityfuncties voor gegarandeerde veiligheid in een systeem

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

Meer agendapunten »