EO

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

13 januari 2020 om 11:30 uur

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Antwerpen ontwikkelden nieuwe sonarsensoren en -reflectoren en keken hiervoor naar de interactie tussen vleermuizen en planten.


Sonarsensoren zijn goedkoop en energiezuinig, en zorgen doorgaans voor erg nauwkeurige metingen. "Ze hebben echter ook enkele beperkingen", zegt Ralph Simon van de afdeling Ecologische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Hun metingen kunnen dubbelzinnig zijn, en dit kan bij de zelfrijdende auto of autonome robot voor verwarring zorgen."


Simon en zijn collega Jan Steckel, van de afdeling Elektronica en ICT van de Universiteit Antwerpen, hebben de oplossing gevonden in de natuur, en wel bij de interactie tussen vleermuizen en bloemen. Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

 

Echolocatie

"Vleermuizen maken gebruik van echolocatie", zegt Simon. "Zij kunnen voorwerpen lokaliseren door zelf geluid uit te zenden en te luisteren naar de echo die wordt opgevangen door hun oor. Soms ligt de voedselbron van de vleermuizen tussen planten en struiken, wat de echolocatie aanzienlijk bemoeilijkt, doordat de geluidssignalen vanuit allerlei richtingen worden weerkaatst."


Dit probleem is door de natuur getackeld: door natuurlijk selectie ontwikkelden sommige planten die door vleermuizen bestoven worden, speciale bloemdelen. Deze bloemdelen doen dienst als sonarreflectoren en weerkaatsen dus het geluid. Op die manier vallen de planten akoestisch op in de vegetatie en vinden vleermuizen makkelijker hun weg.

 

Kunstmatige reflectoren

Samen met hun Duitse collega's van de universiteit Erlangen-Neurenberg, ontwikkelden de wetenschappers kunstmatige sonarreflectoren die zijn geïnspireerd op deze akoestisch reflecterende bloemdelen. Om op die manier autonoom rijdende robots en auto's door onbekende omgevingen te leiden. "We waren verbaasd over hoe betrouwbaar deze reflectoren werden gedetecteerd, zelfs in rommelige omgeving", zegt Simon.


De onderzoekers konden aantonen dat deze kunstmatige reflectoren de navigatie van een sonar-gestuurde robot kunnen verbeteren. Het lukte ze ook om verschillende opdrachten met verschillende reflectorvormen uit te zenden. Hiermee blijkt de bio-geïnspireerde reflector het perfecte sonar-verkeersbord te zijn. "Op de natuur gebaseerde sonarreflectoren kunnen een breed scala aan toepassingen hebben die sonargestuurde systemen, zoals zelfrijdende auto's en robots, aanzienlijk kunnen verbeteren", concludeert Simon.

 

Gerelateerd nieuws

Van lichte landbouwmachines tot poreuze elektrodes: 14x subsidie

Van lichte landbouwmachines tot poreuze elektrodes: 14x subsidie

Membranen die stikstofcomponenten uit meststromen kunnen halen, nanokristallen voor zonnecellen in ramen, en ionen verwijderen uit industriële stromen. Dat zijn drie van de veertien Llift-projecten die dit jaar nog van…

Silicium zendt licht uit – eindelijk!

Sprong voorwaarts voor fotonica: silicium zendt licht uit

Al tientallen jaren geldt het als de Heilige Graal in de micro-elektronica-industrie: silicium dat licht uitzendt. Het oplossen van deze puzzel zou een revolutie voor de computerindustrie betekenen, want chips worden…

IIOT: effectief, maar complex

IIOT: effectief, maar complex

Hoe ver is IIoT al doorgedrongen in Nederlandse industriesector? En welke bedrijfsresultaten worden geassocieerd met de implementatie van IIoT? Om hier antwoorden op te krijgen, liet reichelt elektronik een onderzoek…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PITmode fusion - toegangsbewaking

De PITmode fusion is een onderdeel van de Safety- en Securityfuncties voor gegarandeerde veiligheid in een systeem

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »