Holst Centre helpt CES-techies ontspannen

Vanwege chronische stress veroorzaakt door hoge werkdruk, zijn burn-outs een stijgend sociaal en economisch probleem. MYSA is een ‘relax shirt’ ontworpen voor dagelijks gebruik dat de drager eraan herinnert regelmatig pauzes te nemen. Holst Centre staat op de CES met een aantal van dit soort mensgerichte wearables voor smart health.

Holst Centre ontwikkelt technologieën voor draadloze autonome sensortechnologieën en flexibele elektronica en integreert deze in textiel, waardoor kleding nieuwe expressieve en communicatieve kwaliteiten krijgt. Het doel is om te reageren op mondiale maatschappelijke uitdagingen op gebieden zoals gezondheidszorg en levensstijl. Een selectie van de belangrijkste voorbeelden is te zien op de CES-stand (Hal A-D, stand 40950).

MYSA

Tijdens de pauzes waar MYSA zijn drager aan herinnert, creëert het vervolgens een moment van ontspanning door de drager met behulp van haptische feedback te begeleiden bij een kalmerende ademhalingsoefening. Zes kleine vibratiemotoren die langs de wervelkolom zijn geplaatst en onderling zijn verbonden door geprinte elektronica zijn geprogrammeerd om het gewenste ademhalingsritme na te bootsen. Het ritme van de trillingen ondersteunt dragers om diafragmatische ademhaling te oefenen, een techniek die helpt om de ademhaling te vertragen en het zenuwstelsel te kalmeren. Wanneer dragers hun ademhaling afstemmen op dit ritme, vermindert dit hun stressniveau op zowel de lange als de korte termijn.