EO

Technishow 2020: ‘3D-printen verandert de industrie’

07 januari 2020 om 10:04 uur

De industriële toepassing van additive manufacturing lijkt zich grotendeels buiten Nederland af te spelen, aldus een aantal belangrijke deelnemers aan de vakbeurs Technishow. Dat kan op termijn gevolgen hebben. Om de Nederlandse maakindustrie meer bewust te maken van de kansen die 3D-printen biedt om je concurrentiekracht te vergroten, zet Technishow 2020 het onderwerp hoog op de agenda.


Door Rolf Elling, Vraag en Aanbod

 

Internationaal nemen grote partijen momenteel in de AM supply chains hun positie in. Ze investeren in kennisopbouw, technologie en productontwikkeling. In Nederland en ook wel in België blijft het relatief stil als het om 3D-metaalprinten gaat. "De hype is ervan af. Bedrijven zijn nu aan de beurt om de toepassingen te zoeken. Daarvoor is redesign noodzakelijk. En daar lopen we in Nederland tegen het probleem aan dat we een toeleveringsland zijn. De markt wordt grotendeels gestuurd door anderen", zegt Menko Eisma, directeur Trumpf Nederland. Ook Henny ten Pas van Bender AM ziet het gebrek aan OEM'ers (Original equipment manufacturers) als een van belangrijkste redenen waarom 3D-metaalprinten hier achterblijft. "Dat is inherent aan het karakter van de maakindustrie. En de OEM'ers die we wel hebben, besteden 3D-printen uit in het buitenland."

 

AM juist voor Nederland interessant

FPT-Vimag zet 3D-printen hoog op het lijstje met belangrijke thema's voor de komende TechniShow. Bezoekers kunnen op de beurs terecht op het 3D-printplein, waar zowel de technologie als de toepassingen gepresenteerd worden. Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux: "Wij zijn hier goed in high mix low volume en complexe onderdelen. Die mix produceren we vergaand geautomatiseerd. Hiervoor is 3D-metaalprinten zeker geschikt. Er zal alleen een wijziging in de supply chain moeten komen."


De kosten worden met additive manufacturing namelijk vaak aan het begin van de supply chain gemaakt, terwijl de voordelen dikwijls voor de partijen aan het einde zijn, de OEM'ers en diens klanten. "Afnemer en leverancier moeten nauwer samenwerken om herontwerpen te maken, processen af te stemmen en samen het risico aan te gaan."


Ook Eisma (Trumpf) vindt dat de OEM'ers samen met de toonaangevende partijen in de maakindustrie de technologie moeten omarmen en hierin moeten investeren. "In Nederland kijken we tegenwoordig echter eerst naar de subsidiepot. Maar de overheid moet niet altijd de kar hoeven te trekken. Er moet veel meer vanuit de markt gevraagd worden." Want als we niet oppassen, krijgen we als BV Nederland de rekening gepresenteerd wanneer we niet meegaan in technologische ontwikkelingen, zo vreest hij. "Bij bepaalde toepassingen zouden we wel eens de boot kunnen missen als de mindset niet verandert." Wat Henny ten Pas betreft is het al te laat. "Laten we daarom inzetten op alternatieve trajecten, zoals ontwerpoptimalisatie, nabewerken, automatisering. Daar liggen nog kansen, maar dat vergt wel dat we personeel gaan scholen."

 

Technishow 2020 vindt plaats van 17 tot en met 20 maart in de Jaarbeurs Utrecht

 

Gerelateerd nieuws

Kogelvrije polymeerblokjes

Kogelvrije polymeerblokjes

Onderzoekers van de Rice University Brown School of Engineering in Houston (VS) hebben kubussen van roosterpolymeer ontwikkeld die de kracht van een kogel en andere projectielen kunnen weerstaan.

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige kwantumcomputer. Met deze ontdekking van het team van Menno Veldhorst (QuTech) staat de transistor, die sinds zijn uitvinding in de…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »