EO

Windmolens heien zonder het zeeleven te verstoren (video)

18 december 2019 om 09:14 uur

Schroeven in plaats van kalenderen. Zo kun je rustig funderingen voor windmolens bouwen in de zee. In de afgelopen maanden zijn de eerste tests gedaan. Onder de noemer Gentle Driving of Piles (GDP) wordt de methodiek getest op de Maasvlakte onder leiding van de TU Delft.


Monopiles zijn de meest gebruikte funderingen van de offshore windturbines (OWT). Met groter wordende turbines worden de monopiles ook groter. Een OWT van zes megawatt heeft bijvoorbeeld een monopile nodig van ongeveer 80 meter lang en een diameter van 8 meter die bijvoorbeeld 1300 ton/auto's kan wegen. Deze enorme stalen palen moeten voor een aanzienlijk deel van hun lengte de grond in. Een uitdagend, tijdrovend en kostbaar proces. Nederlandse aannemers zijn wereldleider in de installatie van OWT-funderingen en het is in hun belang om het installatieproces van de palen zo efficiënt mogelijk te maken.

 

GDP Methode

Onderzoekers aan de TU Delft hebben daarom een nieuwe techniek bedacht: De GDP Shaker. Tot nu toe worden monopiles vooral gekalenderd wat gepaard gaat met trillingen en geluid onder water. Dat kan schadelijk zijn voor de omgeving waaronder bruinvissen. Er worden wel maatregelen genomen om geluid en trillingen te reduceren, maar die brengen extra kosten met zich mee. Het doel van de GDP-project is om monopiles de grond in te krijgen met zo min mogelijk verstoringen van de grond rond de paal, met dezelfde snelheid als heien en zonder geluid. Een manier hiervoor is het aanbrengen van trillingen in de torsie richting om de paal te installeren.

 

Onderzoek op de Maasvlakte

De eerste resultaten van de testen op de 2e Maasvlakte laten zien dat deze methode werkt en dat het gebruik veelbelovend is. Komend jaar gaat het onderzoek verder. De initiatiefnemers hopen dat deze innovatie in de loop van volgend jaar rijp is voor de eerste pilots op zee en over een jaar of vier op grote schaal commercieel toegepast kan worden.

 

Partners

GDP is een project van GROW, een gezamenlijk onderzoeksprogramma over offshore wind wat tot doel heeft om onderzoek en innovatie te versnellen. Projectpartners zijn: TU Delft, Boskalis, Cape Holland, Deltares, DOT, Eneco, IHC IQIP, Innogy, Seaway7, Shell, SIF, TNO en Van Oord. De projectpartners zijn in deze testfase geholpen bij hun zoektocht naar subsidies en samenwerkingspartners door de Topsector Energie, TKI Wind op Zee en heeft subsidie gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Gerelateerd nieuws

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Van 87 naar 92 miljoen voor Nederlandse klimaatoplossingen in transport

Van 87 naar 92 miljoen voor Nederlandse klimaatoplossingen in transport

Het kabinet trok in 2019 34,5 miljoen euro subsidie uit voor transportprojecten die goed zijn voor het klimaat. Samen met de investeringen door de betrokken bedrijven (47 miljoen) en de Europese Unie (5,9 miljoen) wordt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »