EO

Zachte polymeer grijper tilt 1000x eigen gewicht (video)

17 december 2019 om 10:08 uur

Een team van het Georgia Institute of Technology en de Ohio State University heeft een magnetisch vormgeheugenpolymeer ontwikkeld vervormd onder invloed van magnetische velden. Het materiaal maakt een reeks nieuwe toepassingen mogelijk, van antennes die van frequentie kunnen veranderen tot grijpers voor delicate of juist zware objecten.


Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.


Het materiaal is een mengsel van 3 ingrediënten: 2 soorten magnetische deeltjes, 1 voor inductiewarmte en 1 met een sterke magnetische aantrekking, en verschillende polymeren met vormgeheugen die het materiaal tijdelijk in vorm houden.


"Dit is het eerste materiaal dat de sterke punten van al deze afzonderlijke componenten combineert en dat snel van vorm kan veranderen, deze vorm tijdelijk kan vasthouden, en die vervolgens herprogrammeerbaar zijn", zegt professor Jerry Qi van Georgia Tech.


Om het materiaal te maken, begonnen de onderzoekers met het verspreiden van deeltjes neodymium-ijzerboor (NdFeB) en ijzeroxide in een mengsel van vormgeheugenpolymeren. Nadat de deeltjes volledig waren opgenomen, vormden de onderzoekers dat mengsel in verschillende objecten die waren ontworpen om te evalueren hoe het materiaal presteerde in een reeks toepassingen.


Het team maakte bijvoorbeeld een grijper uit een t-vormige mal van het magnetische polymeermengsel met vormgeheugen. Het aanbrengen van een hoogfrequent, oscillerend magnetisch veld op het object zorgde dat de ijzeroxidedeeltjes opwarmden door inductie. Die temperatuurstijging in de grijper maakte dat de polymeermatrix met vormgeheugen zacht werd. Een tweede magnetisch veld werd op de grijper gezet, waardoor de grijper open en dicht ging. Toen de polymeren weer waren afgekoeld, bleven ze in die positie zitten.


Het vormveranderingsproces duurt slechts een paar seconden en de sterkte van het materiaal in zijn vergrendelde staat stelde de grijper in staat om objecten tot 1000 keer zijn eigen gewicht te tillen. "We stellen ons voor dat dit materiaal nuttig is voor situaties waarin een robotarm een zeer kwetsbaar object zou moeten optillen zonder het te beschadigen, zoals in de voedingsmiddelenindustrie of voor chemische of biomedische toepassingen," zegt Qi.


De onderzoekers testten ook andere toepassingen, waarbij spoelvormige objecten werden uitgerekt en ingetrokken - simulerend hoe een antenne mogelijk van frequentie zou kunnen veranderen op instigatie van een magnetisch veld. "Dit proces vereist dat we magnetische velden alleen gebruiken tijdens de actuatiefase," zegt Ruike Zhao van Ohio State. "Dus zodra een object zijn nieuwe vorm heeft bereikt, kan het daar worden vergrendeld zonder voortdurend energie te verbruiken."

 

Gerelateerd nieuws

James Dyson Award: apparaten van stroom voorzien op lichaamswarmte

Apparaten van stroom voorzien op lichaamswarmte (James Dyson Award)

Start Now is een draagbaar thermo-elektrisch product dat zorgt voor een continue stroomvoorziening voor (medische) apparatuur. Doordat het werkt op lichaamswarmte, wordt niet alleen de werking van de apparaten zeker…

3D-printen van een miniatuur magnetische pomp

Miniatuur magnetische pomp toont de ware kracht van 3D-printen

Een miniatuurpomp - compact, ventielloos en magnetisch bediend - toont de brede mogelijkheden van apparaten die zijn vervaardigd door middel van 3D-printen.

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne- en drukenergie

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne-energie en druk (video)

Wetenschappers van de TU Delft en de Northwestern University hebben een experimentele GameBoy ontwikkeld die eindeloos draait op zonne-energie en de energie die wordt opgewekt bij het indrukken van de knoppen. Een stap…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »