Onze buurlanden investeren miljarden in innovatie accu’s

België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Zweden investeren de komende jaren 3,2 miljard euro in onderzoek naar innovatie van accu’s voor elektrische auto’s. De verwachting is dat hiermee nog eens 5 miljard euro aan particuliere investeringen kan worden aangetrokken.

Bij het project zullen 17, grotendeels industriële, directe deelnemers betrokken zijn, waaronder Umicore, BWM, Solvay en BASF. Zij zullen niet alleen onderling nauw samenwerken, maar ook met meer dan 70 externe partners zoals mkb-bedrijven en publieke onderzoeksorganisaties uit heel Europa.

Van ontginning tot recycling

Het project ondersteunt de ontwikkeling van bijzonder innovatieve en duurzame technologieën voor lithium-ion-accu’s (vloeibaar elektrolyt en vaste stof) die langer meegaan, sneller kunnen worden opgeladen, veiliger en milieuvriendelijker zijn dan de thans beschikbare accu’s. Met dit project zijn ambitieuze en risicovolle O&O-activiteiten gemoeid die moeten zorgen voor state-of-the-art innovatie door de hele waardeketen voor accu’s: van ontginning en verwerking van grondstoffen, over productie van geavanceerde chemische materialen, ontwerp van accucellen en -modules en de inbouw daarvan in slimme systemen, tot recycling en hergebruik van gebruikte accu’s.

De innovatie zal ook inzetten op het verbeteren van de duurzaamheid in alle segmenten van de waardeketen. Een en ander moet zorgen voor een kleinere CO2-voetafdruk en minder afval bij de verschillende productieprocessen, maar ook voor milieuvriendelijke en duurzame ontmanteling, recycling en raffinage volgens de beginselen van de circulaire economie.

Het project moet tegen 2031 klaar zijn.