Sustainder, Nokia en Eurofiber bouwen 5G installaties in straatverlichting

Sustainder, Nokia en Eurofiber bouwen samen aan 5G installaties die zijn geïntegreerd in straatverlichting. Het eerste prototype zal in het tweede kwartaal van 2020 operationeel zijn. Gemeenten en mobiele operators worden uitgenodigd mee te werken aan een proefopstelling.

De introductie van 5G vanaf 2022 leidt naar verwachting tot een toename van het aantal antennes voor mobiele communicatie. Steden en mobiele operators staan voor de uitdaging om dit kostenefficiënt te doen zonder verrommeling van het straatbeeld.

In het prototype van Sustainder, Nokia en Eurofiber krijgen hiertoe naast de 5G antenne ook andere toepassingen een plaats, en wordt dit geheel geïntegreerd in bestaande straatverlichting.

In prototype wordt een Nokia 5G New Radio geplaatst in het cassette systeem van Sustainder dat ervaring heeft met het bouwen en installeren van armaturen voor smart city toepassingen, ook wel sensorhotels genoemd. Elke mobiele operator kan in het open systeem werken en er zijn geen dubbele opstelpunten nodig. Eurofiber verzorgt de connectiviteit naar de installatie.