EO

Een duurzaam materiaal voor het afvangen van CO2

09 december 2019 om 10:58 uur

Van een nieuw biobased schuim, voorzien van CO2-adsorberende zeolieten, is aangetoond dat het veelbelovende eigenschappen heeft voor het afvangen van koolstofdioxide. Beeld: Yen Strandqvist / Chalmers

Een biobased hybride schuim, verrijkt met een grote hoeveelheid CO2-absorberende zeolieten. Daarmee willen Zweedse onderzoekers van Chalmers University of Technology en de Universiteit van Stockholm de CO2-uitstoot van de industrie te lijf. Zeolieten zijn microporeuze aluminosilicaten met veelbelovende eigenschappen voor CO2-afvang. De poreuze, open structuur van het materiaal geeft het een groot vermogen om de kooldioxide te absorberen.


Volgens de onderzoekers is het materiaal bovendien duurzaam, heeft het een hoge opnamesnelheid en liggen de bedrijfskosten laag. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

 

"We hebben zeolieten, die uitstekende mogelijkheden hebben om koolstofdioxide af te vangen, gecombineerd met gelatine en cellulose, die sterke mechanische eigenschappen hebben. Samen vormt dit een duurzaam, lichtgewicht, stabiel materiaal met een hoge herbruikbaarheid. Ons onderzoek heeft aangetoond dat de cellulose het vermogen van de zeolieten om kooldioxide te adsorberen niet verstoort. De cellulose en zeolieten vormen daarom samen een milieuvriendelijk, betaalbaar materiaal", zegt onderzoeker Walter Rosas Arbelaez.

 

Momenteel worden vooral ‘amines' in een oplossing gebruikt om CO2 af te vangen. Dit heeft verschillende nadelen. Amines zijn inherent milieuonvriendelijk, er zijn grotere en zwaardere volumes van nodig en de oplossing veroorzaakt corrosie in pijpen en tanks. Bovendien kost het veel energie om de afgevangen koolstofdioxide van de amine-oplossing te scheiden voor hergebruik. Het nu gepresenteerde materiaal kent geen van deze problemen. In toekomstige toepassingen kunnen verschillende soorten filters eenvoudig worden vervaardigd.

 

Zeolieten zijn al langer in zicht voor het afvangen van koolstof, maar de deeltjes zijn lastig te verwerken te verwerken. Dit hebben de Zweden omzeild door zeer kleine deeltjes te gebruiken in een suspensie, waardoor ze gemakkelijk konden worden opgenomen in en ondersteund door het zeer poreuze celluloseschuim. Het overwinnen van dit obstakel is een belangrijke doorbraak van de huidige studie.

"Wat ons het meest verbaasde, was dat het mogelijk was om het schuim te vullen met zo'n hoog aandeel zeolieten. Toen we 90 gewichtsprocent bereikten, realiseerden we ons dat we iets uitzonderlijks hadden bereikt. We zien onze resultaten als een zeer interessant stukje van de puzzel in de zoektocht naar een oplossing voor de complexe uitdaging om de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde snel genoeg te kunnen verminderen om klimaatdoelen te bereiken."

 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam (video)

Op het Kralingse waterbekken van Evides Waterbedrijf is een drijvend zonnepark geopend van 1 hectare groot. Het volgt de zon, wat zorgt voor een optimaal rendement.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »