EO

Pantsers van lood: zacht onder normale omstandigheden, keihard bij impact

09 december 2019 om 12:00 uur

Rendering van het interieur van de doelkamer van de National Ignition Facility (NIF). In de experimenten komen 160 van de 192 stralen van de NIF samen in het midden van de kamer, waardoor het monster miljoenen malen onder druk komt te staan, vergelijkbaar met de druk in het midden van de aarde.

Lood, onder normale omstandigheden zo zacht dat het moeilijk te bewerken is, gaat op dezelfde manier reageren als veel sterkere metalen wanneer het snel wordt samengeperst bij hoge druk. Deze kennis kan helpen bij het maken van flexibele pantsers die hard worden bij impact.


Het onderzoek door het Lawrence Livermore National Laboratory (VS) is gepubliceerd in Physical Review Letters.


De onderzoekers van maakten gebruik van de testfaciliteiten van de National Ignition Facility (NIF)  , waar 's werelds grootste en meest energetische laser de mogelijkheid biedt om monsters op druk te brengen tot enkele miljoenen malen de druk van de atmosfeer, vergelijkbaar met die in het midden van de Aarde.

 

Om de materiaalsterkte onder druk af te leiden, gebruikte het team de Rayleigh-Taylor (RT) instabiliteit die optreedt wanneer materiaal wordt versneld over verschillende dichtheden. De experimenten hebben meerdere jaren voorbereiding gekost. Er zijn onder meer meerlagige reservoirs ontworpen om het lood vast te houden terwijl het wordt gecomprimeerd, een functionaliteit die directe vergelijking van de sterkte van pure en legeringsmonsters mogelijk maakt, in-situ radiografische standaarden die de fout aanzienlijk hebben verkleind, en belangrijke vorderingen bij de fabricage van doelen.


"We vertrouwen sterk op de expertise en mogelijkheden van het LLNL-doelfabricatieteam," zegt fysicus en hoofdauteur Andy Krygier. "Onder de vele kleine wonderen die plaatsvinden om dit werk uit te voeren, vereisen onze experimenten zeer dunne, grote hohlraums, een zorgvuldig ontwerp en karakterisering van de schuimen met lage dichtheid en precies gevormde rimpelingen. Het team heeft geleerd hoe dit regelmatig te doen, inclusief, cruciaal, de productie van rimpelingen van hoge kwaliteit in een reeks materialen met enorm verschillende eigenschappen en met een groot bereik van amplitudes en golflengtes."


Het team zal onderzoek op dit gebied voortzetten door loodlegeringen te onderzoeken en door te comprimeren tot hogere drukken. Resultaten van toekomstige experimenten zullen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe sterktemodellen voor materialen onder extreme omstandigheden.

 

Gerelateerd nieuws

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Kabinet besluit tot bouw van Combat Support Ship Zr.Ms. Den Helder

Kabinet besluit tot bouw van Combat Support Ship Zr.Ms. Den Helder

Het kabinet heeft de Tweede Kamer voorgesteld om te starten met de bouw van het ‘Combat Support Ship’ Zr.Ms. Den Helder. Met dit nieuwe schip wordt de bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer uitgebreid…

Huisstof bevat giftige chemicaliën van LCD's (video)

Huisstof bevat giftige chemicaliën van LCD's (video)

Een internationaal team van milieutoxicologen slaat alarm over monomeren met vloeibare kristallen en de potentiële bedreiging die ze vormen voor mens en milieu. Deze chemicaliën zitten onder meer in smartphones,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »