EO

Pantsers van lood: zacht onder normale omstandigheden, keihard bij impact

09 december 2019 om 12:00 uur

Rendering van het interieur van de doelkamer van de National Ignition Facility (NIF). In de experimenten komen 160 van de 192 stralen van de NIF samen in het midden van de kamer, waardoor het monster miljoenen malen onder druk komt te staan, vergelijkbaar met de druk in het midden van de aarde.

Lood, onder normale omstandigheden zo zacht dat het moeilijk te bewerken is, gaat op dezelfde manier reageren als veel sterkere metalen wanneer het snel wordt samengeperst bij hoge druk. Deze kennis kan helpen bij het maken van flexibele pantsers die hard worden bij impact.


Het onderzoek door het Lawrence Livermore National Laboratory (VS) is gepubliceerd in Physical Review Letters.


De onderzoekers van maakten gebruik van de testfaciliteiten van de National Ignition Facility (NIF)  , waar 's werelds grootste en meest energetische laser de mogelijkheid biedt om monsters op druk te brengen tot enkele miljoenen malen de druk van de atmosfeer, vergelijkbaar met die in het midden van de Aarde.

 

Om de materiaalsterkte onder druk af te leiden, gebruikte het team de Rayleigh-Taylor (RT) instabiliteit die optreedt wanneer materiaal wordt versneld over verschillende dichtheden. De experimenten hebben meerdere jaren voorbereiding gekost. Er zijn onder meer meerlagige reservoirs ontworpen om het lood vast te houden terwijl het wordt gecomprimeerd, een functionaliteit die directe vergelijking van de sterkte van pure en legeringsmonsters mogelijk maakt, in-situ radiografische standaarden die de fout aanzienlijk hebben verkleind, en belangrijke vorderingen bij de fabricage van doelen.


"We vertrouwen sterk op de expertise en mogelijkheden van het LLNL-doelfabricatieteam," zegt fysicus en hoofdauteur Andy Krygier. "Onder de vele kleine wonderen die plaatsvinden om dit werk uit te voeren, vereisen onze experimenten zeer dunne, grote hohlraums, een zorgvuldig ontwerp en karakterisering van de schuimen met lage dichtheid en precies gevormde rimpelingen. Het team heeft geleerd hoe dit regelmatig te doen, inclusief, cruciaal, de productie van rimpelingen van hoge kwaliteit in een reeks materialen met enorm verschillende eigenschappen en met een groot bereik van amplitudes en golflengtes."


Het team zal onderzoek op dit gebied voortzetten door loodlegeringen te onderzoeken en door te comprimeren tot hogere drukken. Resultaten van toekomstige experimenten zullen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe sterktemodellen voor materialen onder extreme omstandigheden.

 

Gerelateerd nieuws

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace onthulde deze week ruimtevliegtuig Mk-II Aurora waarmee het bedrijf satellieten wil lanceren. De Mk-II Aurora is Dawn Aerospace’s tweede raketaangedreven…

Waarom planten groen zijn

Wat de zonnecel kan leren van de plant

Een internationaal team van onderzoekers heeft een model geformuleerd dat een algemene eigenschap reproduceert van light harvesting (licht oogsten), zoals waargenomen voor vele fotosynthetische organismen. De kennis kan…

Onder-water-WiFi

Aqua-Fi brengt internet onder water

Communiceren onder water is altijd een gedoe geweest. Radiogolven komen niet ver voordat ze volledig door het water worden opgenomen. Akoestische transmissies (zoals sonar) hebben de voorkeur, maar hebben een zeer lage…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »