EO

Energie-intensieve industrie presenteert masterplan voor CO2-reductie

05 december 2019 om 09:09 uur

De European Steel Association (Eurofer) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan gepubliceerd voor een concurrerende transformatie van energie-intensieve industrieën die een koolstofneutrale, kringloopeconomie mogelijk maakt tegen 2050. Dit masterplan is door de Europese Commissie gepubliceerd, met inbegrip van bijdragen van 11 toonaangevende industriële sectoren in de Europese Unie.


"In dit masterplan worden verschillende concrete beleidsprioriteiten uiteengezet", aldus Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer. "Deze omvatten het creëren van markten voor klimaatneutrale en kringloopeconomische producten, steun voor de demonstratie op industriële schaal van baanbrekende technologieën en toegang tot concurrerend geprijsde lage of koolstofneutrale energie."

 

Te lang gezegd dat het niet kon

Het milieueffect van energie-intensieve industrieën, zoals cement, keramiek, chemicaliën, ferro- en non-ferrometalen, meststoffen, glas, kalk, papier en raffinaderijen, zijn groot, ook al zijn de emissies sinds 1990 met 36% verminderd. "Te lang heeft de industrie gezegd dat het te moeilijk of te duur zou zijn om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de EU te halen, of beide. Maar de realiteit is dat het absoluut noodzakelijk is om de klimaatverandering met alle beschikbare middelen te bestrijden", benadrukt Eggert. "De Europese burgers eisen dit. De planeet en onze toekomstige generaties eisen dat wij samen handelen, samen met onze toekomstige generaties."


Het masterplan biedt een reeks opties voor mogelijke oplossingen die verder moeten worden ontwikkeld. De huidige beleidsmaatregelen moeten worden afgestemd op de beginselen die in dit verslag worden uiteengezet. Als deze maatregelen ten uitvoer worden gelegd, zullen de meest efficiënte oplossingen uit de beschikbare opties worden toegepast.

 

Klimaatmitigatie

"Een van de belangrijkste boodschappen van het masterplan - hoewel niet expliciet verwoord - is dat klimaatmitigatie - en dit omvat het koolstofneutraal maken van energie-intensieve industrieën - een gedeelde verantwoordelijkheid is van de industrie, de beleidsmakers en het maatschappelijk middenveld. Het masterplan is niet alleen een plan in de letterlijke zin van het woord - het is ook een proces voor een beter begrip onder belanghebbenden over wat er nodig is om de overgang naar een koolstofarme toekomst tot een succes te maken. Als het werkt, zou het een win-win situatie zijn voor zowel de industrie als de maatschappij als geheel."

 

 20191106 EUROFER Low Carbon Roadmap FINAL.
 

 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Niet-snijdbaar materiaal gemaakt door lokale resonantie- en reksnelheidseffecten

Niet-snijdbaar materiaal weerstaat haakse slijpers en boormachines (video)

Geïnspireerd door schelpen en grapefruits, hebben ingenieurs een niet-snijdbaar materiaal gemaakt. De metalen celstructuur met een intern rooster van grote keramische segmenten en een staaldichtheid van slechts 15%,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »