EO

Boek over dynamiek in Nederlandse chipindustrie

28 november 2019 om 11:08 uur

Hoe kan het dat Nederlandse ondernemingen als ASML, ASM, BESI en NXP de spil vormen in de digitale revolutie? Daarover gaat het boek Fortunes of High Tech door Jorijn van Duijn. In de studie met de ondertitel A history of innovation at ASM International, 1958-2008 laat Van Duijn zien hoe ASM International ruim dan 50 jaar wist te overleven in de roerige wereld van de hightech.


Puttend uit historisch materiaal, biedt Fortunes of High Tech een kijkje achter de schermen van een moderne hightech onderneming. Het verhaal van ASM is een geschiedenis vol successen, teleurstellingen, bepalende innovaties, strategische lessen en sterke persoonlijkheden. Aan bod komen de opkomst van de chip, de oprichting van ASML en de manier waarop de jonge ondernemer Arthur del Prado een succesvol bedrijf van de grond wist te tillen. Overleven in de hectiek van de hightech wereld vereiste volgens Van Duijn een combinatie van gedurfd ondernemerschap, technologische inventiviteit en een ongekend stuwende industriële dynamiek.

 

De lotgevallen van hightech

De schrijver laat zien hoe de geschiedenis van de Nederlandse chipindustrie voor een flink deel door toevalligheden werd gestuurd. Hij legt uit hoe onze digitale wereld vol apps en gadgets uiteindelijk steunt op het ambacht om materialen te kunnen manipuleren. "Daarbij toonden techneuten, managers en ambtenaren vastberadenheid, als ze werden geconfronteerd met wisselende economische omstandigheden, onbegrip bij investeerders of technologische tegenvallers. Een mentaliteit die de weg effende naar baanbrekende technologieën als lithografie en atoomlaagdepositie."


Persoonlijke archief van Del Prado
Voor zijn onderzoek putte Van Duijn uit het persoonlijke archief van Del Prado. Daarnaast nam hij wereldwijd bij direct betrokkenen interviews af.

 

Meer informatie en bestellen

 

Gerelateerd nieuws

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Invulling financieringsinstrumenten PPS vastgelegd

Invulling financieringsinstrumenten PPS vastgelegd

Klimaatverandering, cybersecurity, vergrijzing: onze samenleving staat voor een aantal grote uitdagingen die vragen om meer kennis en baanbrekende innovaties. Dat biedt kansen voor wetenschappers en voor bedrijven. NWO…

Een Marsbasis bouwen met bacteriën

Een Marsbasis bouwen met bacteriën (video)

Hoe maak je een Marsbasis? Simpel: je stuurt een capsule met wat bacteriën naar de rode planeet en laat ze daar ijzer mijnen. Na een aantal jaren stuur je er mensen achteraan die met het materiaal een basis bouwen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 december 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

Meer agendapunten »