EO

Groot methaanlek gedicht na ontdekking vanuit de ruimte

27 november 2019 om 12:35 uur

Methaanmetingen door Tropomi op 3 dagen. De figuren tonen de lokale verhoging ten opzichte van de achtergrondconcentratie in ppb (parts per billion). De pijlen rechtsonder geven de windrichting op die dag. Het zwarte kader markeert het gebied waarover GHGSat op hogere resolutie methaanconcentraties heeft gemeten. Bevat bewerkte Copernicus Sentinel data.

Er is voor het eerst een methaanlek gelokaliseerd vanuit de ruimte. Het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi en een ruimte-instrument van het Canadese GHGSat vonden 3 bronnen in Centraal-Azië met een gezamelijke uitstoot van 153 kiloton methaan per jaar, vergelijkbaar met de klimaatimpact van een miljoen auto's. Inmiddels is het lek gedicht.


De vondst is geubliceerd in Geophysical Research Letters.


Methaan is een belangrijk broeikasgas waarvan er nu 2,5 keer zo veel in de atmosfeer zit als in het pre-industriële tijdperk. Men gaat er vanuit dat deze stijging een gevolg is van door de mens veroorzaakte emissies zoals van de veehouderij, rijstbouw, fossiele brandstofindustrie en vuilstortplaatsen. De bijdrage van het door de mens uitgestoten methaan aan de mondiale opwarming is ongeveer half zo groot als die van CO2. In tegenstelling tot CO2 verdwijnt methaan al na ongeveer 10 jaar uit de atmosfeer. Daardoor is het verminderen van de methaanuitstoot een manier om relatief snel klimaatverandering tegen te gaan.


In een onderzoek geleid door GHGSat en Harvard University, met bijdragen van SRON en de VU is nu voor het eerst vanuit de ruimte een voorheen onbekend methaanlek in de olie- en gasindustrie gevonden. GHGSat is een Canadees bedrijf dat met een satellietinstrument methaan in de atmosfeer kan meten op een hoge resolutie van 50x50 m2 voor selectieve doelen van 12x12 km2. In januari van dit jaar vond het bij toeval grote emissies van een olie/gasfaciliteit in Centraal-Azië. Bij nadere inspectie van eerdere metingen, teruggaand tot februari 2018, ontdekte het emissies vanuit 3 locaties. Die zijn nu bevestigd door SRON met gebruik van Tropomi-data. Dit meetinstrument neemt sinds 2017 de aardatmosfeer waar vanaf Esa-satelliet Sentinel-5P. Het instrument bestrijkt dagelijks de hele wereld met een maximale resolutie van 5.5x7 km2.

 

Een miljoen auto's

De emissies van de 3 bronnen worden tussen februari 2018 en januari 2019 geschat op 153 kiloton per jaar. Gemiddelde emissies uit het omliggende gebied worden op 400 kiloton per jaar geschat. Ter vergelijking: de grootste kolenmijnen waarvan emissies bekend zijn stoten 10 tot 100 kiloton per jaar uit. Inmiddels is er actie ondernomen na de ontdekking door de satellieten, en zijn 3 lekken gedicht. Dit voorkomt een klimaatimpact gelijk aan het gebruik van één miljoen auto's.


"Dit onderzoek laat zien dat TROPOMI overal ter wereld methaanemissies kan detecteren uit de olie- en gasindustrie", zegt onderzoeker Bram Maasakkers. SRON werkt binnen het NWO GALES (GAs LEaks from Space) project aan de verdere opsporing en kwantificatie van wereldwijde emissies.

 

Gerelateerd nieuws

Taxiën op LNG: emissiereductie op vliegvelden

Taxiën op LNG: emissiereductie op vliegvelden

De ruim 500.000 starts en landingen die Schiphol jaarlijks te verstouwen krijgt, brengen een uitstoot aan CO2 en fijnstof met zich mee die even groot is als de uitstoot van 7,5 miljoen woningen. Dat is meer dan het…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

10 miljoen EU-geld voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

3D-metaalprinten op industriële schaal

De Europese Unie heeft 10 miljoen beschikbaar gesteld voor het project Grade2XL, waarin de Waam-technologie (3D-metaalprinten met lastechnologie) wordt doorontwikkeld en de toepassing gestimuleerd. Het project maakt het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »