EO

Groot methaanlek gedicht na ontdekking vanuit de ruimte

27 november 2019 om 12:35 uur

Methaanmetingen door Tropomi op 3 dagen. De figuren tonen de lokale verhoging ten opzichte van de achtergrondconcentratie in ppb (parts per billion). De pijlen rechtsonder geven de windrichting op die dag. Het zwarte kader markeert het gebied waarover GHGSat op hogere resolutie methaanconcentraties heeft gemeten. Bevat bewerkte Copernicus Sentinel data.

Er is voor het eerst een methaanlek gelokaliseerd vanuit de ruimte. Het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi en een ruimte-instrument van het Canadese GHGSat vonden 3 bronnen in Centraal-Azië met een gezamelijke uitstoot van 153 kiloton methaan per jaar, vergelijkbaar met de klimaatimpact van een miljoen auto's. Inmiddels is het lek gedicht.


De vondst is geubliceerd in Geophysical Research Letters.


Methaan is een belangrijk broeikasgas waarvan er nu 2,5 keer zo veel in de atmosfeer zit als in het pre-industriële tijdperk. Men gaat er vanuit dat deze stijging een gevolg is van door de mens veroorzaakte emissies zoals van de veehouderij, rijstbouw, fossiele brandstofindustrie en vuilstortplaatsen. De bijdrage van het door de mens uitgestoten methaan aan de mondiale opwarming is ongeveer half zo groot als die van CO2. In tegenstelling tot CO2 verdwijnt methaan al na ongeveer 10 jaar uit de atmosfeer. Daardoor is het verminderen van de methaanuitstoot een manier om relatief snel klimaatverandering tegen te gaan.


In een onderzoek geleid door GHGSat en Harvard University, met bijdragen van SRON en de VU is nu voor het eerst vanuit de ruimte een voorheen onbekend methaanlek in de olie- en gasindustrie gevonden. GHGSat is een Canadees bedrijf dat met een satellietinstrument methaan in de atmosfeer kan meten op een hoge resolutie van 50x50 m2 voor selectieve doelen van 12x12 km2. In januari van dit jaar vond het bij toeval grote emissies van een olie/gasfaciliteit in Centraal-Azië. Bij nadere inspectie van eerdere metingen, teruggaand tot februari 2018, ontdekte het emissies vanuit 3 locaties. Die zijn nu bevestigd door SRON met gebruik van Tropomi-data. Dit meetinstrument neemt sinds 2017 de aardatmosfeer waar vanaf Esa-satelliet Sentinel-5P. Het instrument bestrijkt dagelijks de hele wereld met een maximale resolutie van 5.5x7 km2.

 

Een miljoen auto's

De emissies van de 3 bronnen worden tussen februari 2018 en januari 2019 geschat op 153 kiloton per jaar. Gemiddelde emissies uit het omliggende gebied worden op 400 kiloton per jaar geschat. Ter vergelijking: de grootste kolenmijnen waarvan emissies bekend zijn stoten 10 tot 100 kiloton per jaar uit. Inmiddels is er actie ondernomen na de ontdekking door de satellieten, en zijn 3 lekken gedicht. Dit voorkomt een klimaatimpact gelijk aan het gebruik van één miljoen auto's.


"Dit onderzoek laat zien dat TROPOMI overal ter wereld methaanemissies kan detecteren uit de olie- en gasindustrie", zegt onderzoeker Bram Maasakkers. SRON werkt binnen het NWO GALES (GAs LEaks from Space) project aan de verdere opsporing en kwantificatie van wereldwijde emissies.

 

Gerelateerd nieuws

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

UvA-natuurkundige Corentin Coulais krijgt een NWO-subsidie van 750.000 euro om een nieuwe generatie metamaterialen te ontwikkelen, speciaal geschikt voor het dempen van schokken en trillingen.

Open Technologieprogramma wijzigt per 1 januari 2020

Open Technologieprogramma wijzigt per 1 januari 2020

Het oudste financieringsinstrument van NWO-domein TTW, het Open Technologieprogramma (OTP), ondergaat met ingang van 2020 een aantal veranderingen. Deze wijzigingen zijn onderdeel van de harmonisering van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 december 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

Meer agendapunten »