Kunststof ‘baksteen’ isoleert 10x beter dan traditioneel exemplaar

Vroeger bouwden we onze huizen van klei, omdat die grondstof in deze contreien nu eenmaal ruim voorradig was. Volgens die logica is het nu de hoogste tijd om over te stappen op huizen van afvalplastic: een grondstof die nu immers ruimschoots overschiet. En wat wil het toeval: er is een baksteen ontwikkeld van huishoudelijk plastic afval die 10 keer betere isoleert dan traditionele bakstenen van klei.

De ‘steen’ is gemaakt door Karthikeyan Kandan, universitair hoofddocent Werktuigbouwkunde aan De Montfort University in Leicester UK). De baksteen wordt ge-3D-print in een roosterpatroon, waarbij kriskrasstroken plastic worden gebruikt om een raster of weefsel te vormen.

Het ontwerp is geïnspireerd op de structuur van het nest van de Bayawever, een vogel die bekend staat om zijn uitvoerig geweven nesten. "De ingenieuze constructie van het nest van de Bayawever geeft het uitstekende thermische en mechanische eigenschappen," verklaart Kandan. "Binnen is er een centrale nestkamer met het ideale micro-klimaat voor bewoning. Door deze structuur na te maken, hebben we een baksteen vervaardigd die de energie-efficiëntie van moderne gebouwen verbetert en daarom de ecologische voetafdruk kan verminderen. "

bayaEen Bayawever op zijn nest

Geen extra isolatie meer nodig

Promovendus Saad Alqahtani testte de plastic bakstenen. Om de thermische isolatie-eigenschappen te testen, plaatste Saad de baksteen in een hot-box calorimeter – een apparaat dat wordt gebruikt om de U-waarde van een object te meten. Dit is een maat voor de isolatiewaarde van een bouwmateriaal: hoe lager de U-waarde, hoe beter het isolerend vermogen. De resultaten toonden aan dat het nieuwe ontwerp een U-waarde van 0,25 Watt per meter Kelvin (W / m²K) leverde. Dit is 10 keer effectiever dan een bakstenen baksteen, die gemiddeld 2,94 W / m²K levert. Daarmee voldoet de ‘steen’ in zijn eentje als isolator voor een woongebouw.