Een arm of been van gerecycled plastic

Een lichtgewicht prothese van afgedankt plastic kan zorgverleners miljoenen besparen. De gerecyclede prothese kost ongeveer 11 euro, waar de gemiddelde prijs voor een prothese rond de 5400 euro ligt. Vooral voor ontwikkelingslanden is dit een belangrijk verschil.

Onderzoekers van de De Montfort University in Leicester (UK) maken de protheses door plastic flessen te vermalen en de korrels vervolgens tot polyester garens te spinnen die worden verhit tot een lichte, stevige substantie die gemakkelijk kan worden gevormd. 

"Upcycling van gerecyclede kunststoffen en het aanbieden van betaalbare prothesen zijn 2 belangrijke wereldwijde problemen die we moeten aanpakken", zegt hoofddocent werktuigbouwkunde Karthikeyan Kandan, de academicus achter het proces. "We wilden een prothetische ledemaat ontwikkelen dat kosteneffectief, maar toch comfortabel en duurzaam is voor geamputeerde patiënten. Er zijn zoveel mensen in ontwikkelingslanden die echt zouden profiteren van kwalitatief hoogwaardige prothesen, maar die zich die helaas niet kunnen veroorloven. Het doel van dit project was om goedkopere materialen te vinden die we kunnen gebruiken om deze mensen te helpen, en dat is wat we hebben gedaan."

De nieuwe protheses zijn ontwikkeld met steun van Global Challenges Research Funding – een organisatie die zich inzet voor de problemen van ontwikkelingslanden – en de onafhankelijke Britse onderzoeksinstelling Academy of Medical Sciences. Kandan werkte samen met een van ‘s werelds grootste organisaties die werkt aan het leveren van protheses aan gehandicapten, de Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti, samen met deskundigen van het Malaviya National Institute of Technology, beide gevestigd in Jaipur, India.