EO

Een arm of been van gerecycled plastic

27 november 2019 om 12:21 uur

Een lichtgewicht prothese van afgedankt plastic kan zorgverleners miljoenen besparen. De gerecyclede prothese kost ongeveer 11 euro, waar de gemiddelde prijs voor een prothese rond de 5400 euro ligt. Vooral voor ontwikkelingslanden is dit een belangrijk verschil.


Onderzoekers van de De Montfort University in Leicester (UK) maken de protheses door plastic flessen te vermalen en de korrels vervolgens tot polyester garens te spinnen die worden verhit tot een lichte, stevige substantie die gemakkelijk kan worden gevormd. 

 

"Upcycling van gerecyclede kunststoffen en het aanbieden van betaalbare prothesen zijn 2 belangrijke wereldwijde problemen die we moeten aanpakken", zegt hoofddocent werktuigbouwkunde Karthikeyan Kandan, de academicus achter het proces. "We wilden een prothetische ledemaat ontwikkelen dat kosteneffectief, maar toch comfortabel en duurzaam is voor geamputeerde patiënten. Er zijn zoveel mensen in ontwikkelingslanden die echt zouden profiteren van kwalitatief hoogwaardige prothesen, maar die zich die helaas niet kunnen veroorloven. Het doel van dit project was om goedkopere materialen te vinden die we kunnen gebruiken om deze mensen te helpen, en dat is wat we hebben gedaan."


De nieuwe protheses zijn ontwikkeld met steun van Global Challenges Research Funding - een organisatie die zich inzet voor de problemen van ontwikkelingslanden - en de onafhankelijke Britse onderzoeksinstelling Academy of Medical Sciences. Kandan werkte samen met een van 's werelds grootste organisaties die werkt aan het leveren van protheses aan gehandicapten, de Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti, samen met deskundigen van het Malaviya National Institute of Technology, beide gevestigd in Jaipur, India.

 

Gerelateerd nieuws

Ultradunne cameralenzen van de toekomst uitgevonden

Metaoppervlak maakt ultradunne cameralenzen mogelijk

In de toekomst kunnen cameralenzen duizenden keren dunner en aanzienlijk minder arbeidsintensief zijn om te produceren. Onderzoekers van de Chalmers University of Technology, Zweden, presenteren nu een nieuwe technologie…

Porsc he optimaliseert zijn zuigers door ze te 3D-printen

Porsche optimaliseert zijn zuigers door ze te 3D-printen

Mahle en Trumpf werken samen aan het 3D-printen van zuigers voor de 911 GT2 RS van Porsche. Porsche gebruikte al additieve productie voor prototypebouw en bij de productie van reserveonderdelen voor klassieke sportauto…

Energie opwekken uit schaduw

Energie opwekken uit schaduw

Aan de universiteit van Singapore is een manier gevonden om schaduwen te benutten om elektriciteit op te wekken. Dit nieuwe concept opent nieuwe mogelijkheden voor energieopwekking binnenshuis.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »