EO

7e vector-award: op zoek naar innovatieve kabelrups toepassingen

25 november 2019 om 12:54 uur

Terwijl vele sterren en sterretjes nauwelijks kunnen wachten op de spotlights van een uitreikingsceremonie, staan ontwerpers doorgaans niet te popelen om in het voetlicht te treden. Maar de jury bestaande uit deskundigen bij de Vector Award is er zeker van dat het juist zij en hun uitvindingen zijn die aandacht verdienen - zij geven tenslotte vorm aan het dagelijkse leven in de industrie en ver daarbuiten. Daarom worden ontwerpers opgeroepen om mee te dingen naar de 7e Vector Award met hun gewaagde en buitengewone kabelrups toepassingen.


Kabelrupsen zijn al geruime tijd de standaard in energietoevoersystemen in vele industrieën en markten. In duizenden machines en installaties wereldwijd zorgen ze ervoor dat kabels en slangen veilig worden geleid. Ze gaan vaak zeer bijzondere uitdagingen aan. Kabelrupsen bewegen met hoge snelheden, voeren de wildste torsiebewegingen uit of vinden hun plek in de allerkleinste installatieruimtes. En het zijn precies deze toepassingen waar de jury van de 7e Vector Award naar op zoek is.

 

Tot 28 februari 2020, kunnen ontwikkelaars zich online inschrijven en teksten, foto's en video's van hun kabelrupstoepassingen insturen.

 

"De laatste Vector Award 2 jaar geleden had 187 deelnemende teams uit 30 landen", zegt Michael Blaß, hoofd van de divisie kabelrups-systemen bij igus. "Ook dit keer verwachten we weer een groot internationaal deelnemersveld."

 

Na de inzendingsfase wordt het spannend: een jury, bestaande uit deskundigen uit professionele verenigingen, branche-magazines, industrie en wetenschap zullen zich over de inzendingen buigen. Het meest gewaagde en innovatieve ontwerp krijgt de gouden Vector Award. De eerste prijs bedraagt 5000 euro en de onderscheiding wordt gepresenteerd op de Hannover Messe in 2020.

 

Wie zal de volgende winnaar zijn?

Met de introductie van de Vector Award in 2008, brengt het evenement om het jaar de buitengewone verdiensten van ontwerpers uit de hele wereld onder de aandacht. De winnaars zijn onder andere een robot die vliegtuigrompen klinknagelt van de Spaanse machinefabrikant Loxin (gouden Vector 2018), een machine die boorelementen positioneert op boorplatforms, gemaakt door de Noorse ontwerpers van Robotic Drilling Systems (gouden Vector 2016) en een transportsysteem dat zich verplaatst via 8 gespannen kabels op stacker racks, van de Universiteit van Duisburg-Essen (gouden Vector 2014). Hoewel de toepassingen zeer verschillend zijn, hebben ze 1 ding gemeen: ze laten de variëteit zien van de verschillende kabelrups toepassingen en inspireren andere ontwerpers.

 

Gerelateerd nieuws

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

UvA-natuurkundige Corentin Coulais krijgt een NWO-subsidie van 750.000 euro om een nieuwe generatie metamaterialen te ontwikkelen, speciaal geschikt voor het dempen van schokken en trillingen.

Wim van der Hoek Award voor UT-alumnus Sven klein Avink

Wim van der Hoek Award voor UT-alumnus Sven klein Avink

Sven klein Avink heeft de Wim van der Hoek Award gekregen. Klein Avink is aan de Universiteit Twente afgestudeerd op het opnemen van visco-elastische elementen in elastische scharnierconstructies om de effecten van…

Rien Koster-prijs voor Hans van de Rijdt

Rien Koster-prijs voor Hans van de Rijdt

Tijdens de negentiende editie van de Precisiebeurs werd onder auspiciën van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Rien Koster-prijs uitgereikt. Hans van de Rijdt ontving de prijs voor zijn verdiensten als…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 december 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

Meer agendapunten »