Tata Steel Europe schrapt 3000 banen, de helft mogelijk in Nederland

Het is al langer bekend dat Tata Steel moet gaan bezuinigen. Ongeveer een maand geleden lekte een interne memo uit, waaruit bleek dat er 170 miljoen euro moest worden bespaard op de personeelskosten. Nu heeft Tata Steel Europe zelf bekend gemaakt dat er drieduizend banen gaan verdwijnen.

Tata Steel Europe heeft maandag zijn transformatieprogramma voor Europa naar buiten gebracht. Het programma moet het bedrijf op de rit houden met de huidige slechte marktomstandigheden. Daarnaast moet het de basis leggen voor de investeringen die nodig zijn om de innovatie te versnellen en het bedrijf op weg te helpen naar een koolstofneutrale staalproductie, aldus Tata Steel.

Het transformatieprogramma richt zich op 4 punten:

  • Verhoging van de staalveroop met een hogere waarde door een betere productmix en klantgerichtheid.
  • Efficiëntie door optimalisatie van de productieprocessen, ondersteund door de toepasssing van big data en geavanceerde analyses.
  • Vermindering van de inkoopkosten door slimmere inkoop en versterking van de samenwerking met bedrijven binnen de Tata Steel-groep.
  • Verlaging van de personeelskosten, waarbij rond de 3000 banen verdwijnen.

Tata Steel geeft aan dat twee derde van de banen zal gaan om kantoorfuncties. Er wordt nog niet aangegeven hoeveel banen er per locatie zullen verdwijnen, dat zou het bedrijf eerst met de eigen ondernemingsraad willen bespreken. Diverse media berichtten echter dat het zou gaan om zo’n 1500 banen in Nederland.

Reactie FNV

Vakbond FNV reageert teleurgesteld op de onduidelijkheid in de bezuinigingsplannen van Tata Steel. FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld: "Wij hadden verwacht dat na vandaag duidelijk zou zijn hoe Tata de bezuinigen wil doorvoeren. Maar eigenlijk hebben we alleen gehoord dat het plan 1 april klaar moet zijn. Tot die tijd zitten de medewerkers dus nog in onzekerheid."

De vakbond wil dat Tata haast maakt met het maken van de plannen. Eind van deze maand wordt de hele Europese ondernemingsraad geïnformeerd. In ‘t Veld: "Wij gaan niet afwachten. De werknemers willen weten waar ze aan toe zijn. Wij accepteren geen gedwongen ontslagen. We zullen knokken voor het behoud van banen."