Circulair viaduct wint Betonprijs

Het circulaire viaduct van Van Hattum en Blankevoort, Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Circulair. De jury waardeert het initiatief om het echt anders te doen. ‘Dit vormt een impuls voor de herbruikbaarheid van betonnen kunstwerken. Het is niet het logische antwoord op een concrete vraag, maar een investering die vooral op termijn zijn vruchten kan gaan afwerpen. De jury juicht grootschaligere toepassing en verdere ontwikkeling van dit soort modulaire systemen van harte toe.’

Het dek van het circulaire viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden, gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd worden. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Tussen december 2018 en september 2019 is het viaduct getest door het werkverkeer van de bouw van de Reevesluis.

Het projectteam ziet het toekennen van de Betonprijs aan het circulaire viaduct, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt in de categorie Circulair, als duwtje in de rug voor alle mensen die betrokken zijn bij dit project en voor diegenen die vanaf nu het stokje zullen overnemen.

Aftrap doorontwikkeling

Het rapport met daarin de belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van het circulaire viaduct is op vrijdag 15 november 2019 overhandigd aan Cees Brandsen (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat) en Jeroen Bonekamp (directeur Van Hattum en Blankevoort). De conclusie: de opgedane kennis vormt een belangrijke basis voor de doorontwikkeling van circulaire viaducten en bruggen. De belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van dit prototype zijn te vinden op de projectpagina Bouw circulair viaduct bij Kampen.