EO

CWI eert grondleggers blockchain en Python met ‘Dijkstra Fellowship’

13 november 2019 om 11:06 uur

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zal voor het eerst in haar geschiedenis de ‘Dijkstra Fellowship’ uitreiken. De eretitel wordt toegekend aan David Chaum en Guido van Rossum. Chaum, ‘voorvader van blockchain’ is bekend van zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van Privacy en Cryptologie en de ontwikkeling van digitaal contant geld. Van Rossum bedacht bijna 30 jaar geleden de wereldberoemde programmeertaal Python, die miljoenen gebruikers kent.


Met de fellowship wil CWI hen belonen voor de baanbrekende bijdrage die zij met hun werk geleverd hebben aan de wiskunde en informatica. De toekenning is daarnaast een erkenning voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan de reputatie van CWI als pionier op het gebied van wiskunde en informatica.
De eretitel is vernoemd naar voormalig CWI onderzoeker Edsger W. Dijkstra, die met de ontwikkeling van zijn kortste pad algoritme een van de meest invloedrijke onderzoekers uit de geschiedenis van het instituut is. De benoeming zal hierna elke vijf jaar plaats vinden.

 

Chaum: Privacy en Cryptologie

Chaum is zowel wiskundige als informaticus en ontvangt de eretitel voor zijn vooruitstrevende onderzoekswerk op het gebied van Privacy en Cryptologie. Met het oprichten van de Cryptologie onderzoeksgroep bij CWI begin jaren 80, haalde hij de moderne Cryptologie naar Europa. Hij wordt internationaal erkend als de grondlegger van digitale valuta en blockchain-technologie. Uit zijn onderzoekswerk vloeide het spin-off bedrijf Digicash voort. Onder de vlag van Digicash ontwikkelde Chaum eCash, de voorloper van de bitcoin.


David Chaum


Cryptograaf en computerwetenschapper David Chaum is pionier op het gebied van het moderne cryptografie- en privacybeschermings-onderzoek. Hij wordt internationaal erkend als de uitvinder van digitaal geld en ook wel de 'voorvader van blockchain' genoemd. Chaum was eind jaren 80 - begin jaren 90 werkzaam bij CWI. Chaum was als bedenker van digitale betaalmiddelen zijn tijd ver vooruit en zijn denkbeelden en visie daarop zijn nog steeds actueel en interessant. Momenteel werkt hij in zijn eigen onderneming Elixxir aan superieure blockchain technologie. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag wat de invloed van de quantumcomputer op digitaal geld en betaalverkeer kunnen zijn.

Lees hier een uitgebreid artikel over David Chaum

 

Van Rossum: programmeertaal Python

Van Rossum krijgt de titel voor de impact van van zijn programmeertaal Python. Python is nu een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. De taal wordt gewaardeerd door beginners en professionals en is vooral succesvol door de grote gebruiksvriendelijkheid. Python leent zich uitstekend voor actuele toepassing op het gebied van AI, is open source beschikbaar en heeft een wereldwijd actieve gebruikerscommunity.


Guido van Rossum


Guido van Rossum ontwikkelde de objectgeoriënteerde hogere programmeertaal Python begin jaren 90, toen hij als wetenschappelijk medewerker werkzaam was bij CWI. De onderzoeksgroep waarin Van Rossum werkzaam was, had behoefte aan een nieuwe programmeertaal en omdat er in hun ogen geen geschikte taal voor handen was, heeft Van Rossum er zelf een ontwikkeld. Hij kwam op het idee tijdens de kerstvakantie en als fan van 'Monty Python's Flying Circus' noemde Van Rossum zijn taal naar de bekende serie. Momenteel is Python een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld en wordt hij gebruikt door grote namen als Google, Netflix en Instagram. Python is open source beschikbaar. Van Rossum trad in 2018 terug als ‘benevolent dictator for life’ van de Python community. In oktober 2019 ging hij met pensioen, en verliet daarmee zijn laatste werkgever Dropbox. In december 2019 bestaat Python 30 jaar.

Lees hier een interview met Guido van Rossum

 


Jos Baeten, algemeen directeur: "CWI wil een pioniersrol vervullen op het gebied van wiskunde- en informatica-onderzoek. Chaum en Van Rossum hebben met hun werk als geen ander bijgedragen aan deze ambitie. En niet alleen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, de impact van hun prestaties is nog dagelijks voelbaar in de maatschappij. Deze twee oud CWI onderzoekers verdienen het als geen ander om als eerste met de Dijkstra Fellowship geëerd te worden."

 

De fellowships worden donderdag 21 november uitgereikt tijdens een feestelijke soirée in het Scheepvaart museum te Amsterdam. Beiden zullen een voordracht geven over hun werk en visie op toekomstige ontwikkelingen in hun vakgebied tijdens de CWI Lectures on Programming & Cryptology op 21 (uitverkocht) en 22 november.
 

Gerelateerd nieuws

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

De kwantumcomputers van de toekomst vormen dankzij hun extreem grote rekenkracht een bedreiging voor de veiligheid van ons internet. Het toonaangevende Amerikaanse Nist-instituut heeft daarom onderzoekers uitgenodigd om…

Hoe je de vorm van een trommel ‘hoort’

Hoe je de vorm van een trommel ‘hoort’

Hoe is het mogelijk dat je de vorm van een object kunt herkennen door ernaar te kijken, ondanks dat je het maar in een beperkt aantal golflengtes kunt zien? Wiskundige Walter van Suijlekom: “Vergelijk het met mp3: met…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »