EO

Rien Koster-prijs voor Hans van de Rijdt

13 november 2019 om 10:33 uur

Tijdens de negentiende editie van de Precisiebeurs werd onder auspiciën van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Rien Koster-prijs uitgereikt. Hans van de Rijdt ontving de prijs voor zijn verdiensten als ontwikkelaar van multidisciplinaire en eenvoudige concepten voor hightech systemen die goed scoren op maakbaarheid en kostprijs.


De Rien Koster-prijs is bedoeld voor een mechatronicus/ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De jury onder voorzitterschap van Ton Peijnenburg, adjunct-directeur en manager Systems Engineering bij VDL ETG, hanteerde in de beoordeling 4 criteria: oeuvre, creativiteit, relevantie (maatschappelijk en commercieel) en professionele uitstraling. Het was woensdag 13 november de achtste keer dat de prijs werd uitgereikt. Namens de jury overhandigde naamgever Rien Koster de prijs aan ing. Hans van de Rijdt van het bedrijf Van de Rijdt Innovatie te Gemert.

 

Van patiënttafel tot asperge-oogstmachine

Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de HTS Eindhoven trad Van de Rijdt in dienst bij Philips CFT. Daar werkte hij aan veel verschillende onderwerpen, waaronder het transportsysteem van een plaatsingsmachine voor elektronische componenten en een patiënttafel voor radiotherapie. In 1997 startte hij zijn eigen onderneming, Van de Rijdt Innovatie, en sindsdien werkt hij voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zo ontwikkelde hij het concept voor de pathologiescanner van Philips Healthcare, Sioux CCM en Frencken. Hij ontwierp de architectuur voor verschillende productiesystemen van NXP en werkte het concept voor een nieuwe wafertafel van ASML uit. Belangrijke bijdragen leverde hij aan het concept voor de asperge-oogstmachine van Cerescon.

 

Multidisciplinair systeemdenken

Van de Rijdt's concepten getuigen van multidisciplinair systeemdenken, aldus de jury. "Hij maakt doordacht gebruik van de mechanica, elektrotechniek, metrologie en regeltechniek om tot een optimaal ontwerp te komen. Tegelijkertijd houdt hij de maakbaarheid en de kostprijs in de gaten en weet hij met zijn ontwerpaanpak vaak tot aanzienlijke kostprijsreducties te komen. Bovendien komt hij meestal met meerdere opties, zodat opdrachtgevers iets te kiezen hebben, en zijn z'n ontwerpen vaak opvallend eenvoudig. No-nonsense oplossingen waarvan iedereen zegt: ‘Inderdaad, zo doe je dat'."

 

Professioneel en bescheiden

De inbreng van Van de Rijdt leidt tot bruikbare, verkoopbare producten, waarvan de productie veel hoogwaardige werkgelegenheid oplevert, oordeelde de jury op het criterium ‘relevantie'. "Tot slot paart hij een professionele uitstraling aan een bescheiden opstelling. Van de Rijdt Innovatie wordt ingehuurd door tal van bedrijven, in veel gevallen voor slechts één dag per week. Toch is hij vaak de sturende factor in een ontwerpteam van vijf tot twintig mensen. Daarbij blijft hij, als persoon, relatief bescheiden. Wel treedt hij bij opleidingsinstituut High Tech Institute op als coach voor het ontwerpen op maakbaarheid. Alle reden voor de jury om Hans van de Rijdt voor de doordachte en intensieve wijze waarmee hij zijn vak al dertig jaar uitoefent, de Rien Koster-prijs 2019 toe te kennen."

 

Belang van ontwerpen

DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) wil met de Rien Koster-prijs de aandacht vestigen op het belang van het ontwerpen voor de precisie-industrie. In deze industrietak, in bredere zin ook wel aangeduid met ‘high-tech systems', neemt Nederland wereldwijd een leidende positie in. Naamgever van de prijs Rien Koster heeft als groepsleider bij Philips CFT (Centrum voor Fabricagetechnologie) en als hoogleraar aan de Universiteit Twente bijgedragen aan die positie. Koster is tevens de auteur van het bekende boek "Constructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positioneren". De Rien Koster-prijs bestaat uit een geldbedrag, beschikbaar gesteld door VDL ETG, en een trofee, gemaakt door leerlingen van de Leidse instrumentmakers School (LiS).

 

Gerelateerd nieuws

Bijzondere roltrap

Uniek: een roltrap met twee bordessen voor buitenentree WTC Rotterdam (video)

World Trade Center Rotterdam heeft de Nederlandse primeur voor roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen.

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Van een koffiecup kun je zelf een goedkoop en duurzaam Covid-19-testapparaatje te maken. Dat is uitgedokterd door Vittorio Saggiomo, assistent-professor in de BioNanoTechnology-groep (BioNT) van Wageningen University …

De vernietigende kracht van bellen beperken

De vernietigende kracht van bellen beperken

Onderzoekers hebben belangrijke vragen beantwoord om schade te helpen voorkomen en de veiligheid te verbeteren van hydraulische systemen die worden gebruikt voor pijpleidingen, waterturbines en andere toepassingen

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »