EO

Rien Koster-prijs voor Hans van de Rijdt

13 november 2019 om 10:33 uur

Tijdens de negentiende editie van de Precisiebeurs werd onder auspiciën van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Rien Koster-prijs uitgereikt. Hans van de Rijdt ontving de prijs voor zijn verdiensten als ontwikkelaar van multidisciplinaire en eenvoudige concepten voor hightech systemen die goed scoren op maakbaarheid en kostprijs.


De Rien Koster-prijs is bedoeld voor een mechatronicus/ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De jury onder voorzitterschap van Ton Peijnenburg, adjunct-directeur en manager Systems Engineering bij VDL ETG, hanteerde in de beoordeling 4 criteria: oeuvre, creativiteit, relevantie (maatschappelijk en commercieel) en professionele uitstraling. Het was woensdag 13 november de achtste keer dat de prijs werd uitgereikt. Namens de jury overhandigde naamgever Rien Koster de prijs aan ing. Hans van de Rijdt van het bedrijf Van de Rijdt Innovatie te Gemert.

 

Van patiënttafel tot asperge-oogstmachine

Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de HTS Eindhoven trad Van de Rijdt in dienst bij Philips CFT. Daar werkte hij aan veel verschillende onderwerpen, waaronder het transportsysteem van een plaatsingsmachine voor elektronische componenten en een patiënttafel voor radiotherapie. In 1997 startte hij zijn eigen onderneming, Van de Rijdt Innovatie, en sindsdien werkt hij voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zo ontwikkelde hij het concept voor de pathologiescanner van Philips Healthcare, Sioux CCM en Frencken. Hij ontwierp de architectuur voor verschillende productiesystemen van NXP en werkte het concept voor een nieuwe wafertafel van ASML uit. Belangrijke bijdragen leverde hij aan het concept voor de asperge-oogstmachine van Cerescon.

 

Multidisciplinair systeemdenken

Van de Rijdt's concepten getuigen van multidisciplinair systeemdenken, aldus de jury. "Hij maakt doordacht gebruik van de mechanica, elektrotechniek, metrologie en regeltechniek om tot een optimaal ontwerp te komen. Tegelijkertijd houdt hij de maakbaarheid en de kostprijs in de gaten en weet hij met zijn ontwerpaanpak vaak tot aanzienlijke kostprijsreducties te komen. Bovendien komt hij meestal met meerdere opties, zodat opdrachtgevers iets te kiezen hebben, en zijn z'n ontwerpen vaak opvallend eenvoudig. No-nonsense oplossingen waarvan iedereen zegt: ‘Inderdaad, zo doe je dat'."

 

Professioneel en bescheiden

De inbreng van Van de Rijdt leidt tot bruikbare, verkoopbare producten, waarvan de productie veel hoogwaardige werkgelegenheid oplevert, oordeelde de jury op het criterium ‘relevantie'. "Tot slot paart hij een professionele uitstraling aan een bescheiden opstelling. Van de Rijdt Innovatie wordt ingehuurd door tal van bedrijven, in veel gevallen voor slechts één dag per week. Toch is hij vaak de sturende factor in een ontwerpteam van vijf tot twintig mensen. Daarbij blijft hij, als persoon, relatief bescheiden. Wel treedt hij bij opleidingsinstituut High Tech Institute op als coach voor het ontwerpen op maakbaarheid. Alle reden voor de jury om Hans van de Rijdt voor de doordachte en intensieve wijze waarmee hij zijn vak al dertig jaar uitoefent, de Rien Koster-prijs 2019 toe te kennen."

 

Belang van ontwerpen

DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) wil met de Rien Koster-prijs de aandacht vestigen op het belang van het ontwerpen voor de precisie-industrie. In deze industrietak, in bredere zin ook wel aangeduid met ‘high-tech systems', neemt Nederland wereldwijd een leidende positie in. Naamgever van de prijs Rien Koster heeft als groepsleider bij Philips CFT (Centrum voor Fabricagetechnologie) en als hoogleraar aan de Universiteit Twente bijgedragen aan die positie. Koster is tevens de auteur van het bekende boek "Constructieprincipes voor het nauwkeurig bewegen en positioneren". De Rien Koster-prijs bestaat uit een geldbedrag, beschikbaar gesteld door VDL ETG, en een trofee, gemaakt door leerlingen van de Leidse instrumentmakers School (LiS).

 

Gerelateerd nieuws

Lood wordt keihard onder druk

Pantsers van lood: zacht onder normale omstandigheden, keihard bij impact

Lood, onder normale omstandigheden zo zacht dat het moeilijk te bewerken is, gaat op dezelfde manier reageren als veel sterkere metalen wanneer het snel wordt samengeperst bij hoge druk. Deze kennis kan helpen bij het…

Metamaterialen met meer dan 100 vormen

Sommige metamaterialen kunnen in wel 100 vormen springen (video)

Onderzoekers van Amolf bestuderen 3D structuren die verschillende vormen kunnen aannemen, met het doel om metamaterialen te maken die meerdere eigenschappen hebben. De onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om de…

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

UvA-natuurkundige Corentin Coulais krijgt een NWO-subsidie van 750.000 euro om een nieuwe generatie metamaterialen te ontwikkelen, speciaal geschikt voor het dempen van schokken en trillingen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 december 2019, Delft

Informatiebijeenkomst over ‘wearable electronics’

Toelichting op de activiteiten van de nieuwe NEN-commissie ‘Wearable Electronics.

16 december 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

Meer agendapunten »