EO

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

18 november 2019 om 10:18 uur

Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De staalproducent is het eerste bedrijf ter wereld die dergelijke tests uitvoert die voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot kunnen zorgen tijdens de staalproductie.


In het klassieke hoogovenproces zijn ongeveer 300 kilo cokes en 200 kilo poederkool nodig om een ton ruwijzer te produceren. De steenkool wordt als extra reductiemiddel op de bodem van de schacht van de hoogoven geïnjecteerd door middel van 28 zogenaamde tuyers. Bij het begin van de tests werd via een van deze afspuiters waterstof geïnjecteerd in de hoogoven 9. Het voordeel is dat bij het injecteren van kolen CO2-uitstoot ontstaat, terwijl bij het gebruik van waterstof waterdamp ontstaat. CO2-besparingen tot 20% zijn op dit moment al mogelijk.


Thyssenkrupp wil het gebruik van waterstof geleidelijk uitbreiden naar alle 28 tuyers in de hoogoven 9 en vervolgens, vanaf 2022, naar de 3 andere hoogovens. Premal Desai, voorzitter van thyssenkrupp Steel Europe: "We doen hier pionierswerk. Het gebruik van waterstof is de belangrijkste hefboom voor een klimaatneutrale staalproductie. Deze test is een nieuwe stap in de transformatie van onze productie die zal uitmonden in groen staal."

 

Klimaatdoelstellingen

Volgens deze klimaatstrategie wil thyssenkrupp in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 moeten de emissies van de eigen productie en processen (scope 1-emissies) en de emissies bij de inkoop van energie (scope 2) met 30% zijn verminderd. Waterstof zal de komende decennia een belangrijke drijvende kracht zijn achter deze strategie. Na de ombouw van de hoogovens is het bedrijf van plan om grootschalige, directe reductie-installaties te bouwen, die vanaf 2020 met waterstofhoudende gassen zullen gaan werken. Het sponsijzer dat zij produceren, wordt in eerste instantie gesmolten in de bestaande hoogovens, maar wordt op termijn verwerkt tot ruw staal in vlamboogovens op basis van hernieuwbare energie. Air Liquide zal Thyssenkrupp hierbij als partner bijstaan.

 

Financiering

Het project wordt gefinancierd in het kader van het IN4climate.NRW-initiatief van de deelstaatregering en wordt wetenschappelijk ondersteund door het BFI-onderzoeksinstituut. De rijksoverheid gaf in april 2019 haar goedkeuring voor de eerste testfase.

 

Reacties (2)

Groene waterstof komt uit water en groene elektriciteit.
Jack, 28 november 2019 08:35
Maar waar komt de waterstof vandaan, en hoeveel CO2 komt er vrij bij de productie daarvan?
Boudewijn, 19 november 2019 10:13
 

Gerelateerd nieuws

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »