EO

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

18 november 2019 om 10:18 uur

Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De staalproducent is het eerste bedrijf ter wereld die dergelijke tests uitvoert die voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot kunnen zorgen tijdens de staalproductie.


In het klassieke hoogovenproces zijn ongeveer 300 kilo cokes en 200 kilo poederkool nodig om een ton ruwijzer te produceren. De steenkool wordt als extra reductiemiddel op de bodem van de schacht van de hoogoven geïnjecteerd door middel van 28 zogenaamde tuyers. Bij het begin van de tests werd via een van deze afspuiters waterstof geïnjecteerd in de hoogoven 9. Het voordeel is dat bij het injecteren van kolen CO2-uitstoot ontstaat, terwijl bij het gebruik van waterstof waterdamp ontstaat. CO2-besparingen tot 20% zijn op dit moment al mogelijk.


Thyssenkrupp wil het gebruik van waterstof geleidelijk uitbreiden naar alle 28 tuyers in de hoogoven 9 en vervolgens, vanaf 2022, naar de 3 andere hoogovens. Premal Desai, voorzitter van thyssenkrupp Steel Europe: "We doen hier pionierswerk. Het gebruik van waterstof is de belangrijkste hefboom voor een klimaatneutrale staalproductie. Deze test is een nieuwe stap in de transformatie van onze productie die zal uitmonden in groen staal."

 

Klimaatdoelstellingen

Volgens deze klimaatstrategie wil thyssenkrupp in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 moeten de emissies van de eigen productie en processen (scope 1-emissies) en de emissies bij de inkoop van energie (scope 2) met 30% zijn verminderd. Waterstof zal de komende decennia een belangrijke drijvende kracht zijn achter deze strategie. Na de ombouw van de hoogovens is het bedrijf van plan om grootschalige, directe reductie-installaties te bouwen, die vanaf 2020 met waterstofhoudende gassen zullen gaan werken. Het sponsijzer dat zij produceren, wordt in eerste instantie gesmolten in de bestaande hoogovens, maar wordt op termijn verwerkt tot ruw staal in vlamboogovens op basis van hernieuwbare energie. Air Liquide zal Thyssenkrupp hierbij als partner bijstaan.

 

Financiering

Het project wordt gefinancierd in het kader van het IN4climate.NRW-initiatief van de deelstaatregering en wordt wetenschappelijk ondersteund door het BFI-onderzoeksinstituut. De rijksoverheid gaf in april 2019 haar goedkeuring voor de eerste testfase.

 

Reacties (2)

Groene waterstof komt uit water en groene elektriciteit.
Jack, 28 november 2019 08:35
Maar waar komt de waterstof vandaan, en hoeveel CO2 komt er vrij bij de productie daarvan?
Boudewijn, 19 november 2019 10:13
 

Gerelateerd nieuws

Bommetje onder supergeleidingstheorie

Bommetje onder de supergeleidingstheorie

Metingen aan een supergeleider laten een scherpe overgang zien tussen een gewoon metaal en een zogeheten 'vreemd' metaal. Maar wat pas echt vreemd is: de overgang verliest die scherpte weer als de temperatuur…

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Toch zien we deze zogeheten vitrimeren nog niet in producten toegepast omdat ze lastig te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 december 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

Meer agendapunten »