EO

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

18 november 2019 om 10:18 uur

De overdrachtshub, waar waterstof in het systeem wordt geïnjecteerd. Op de achtergrond: hoogoven 8.

Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De staalproducent is het eerste bedrijf ter wereld die dergelijke tests uitvoert die voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot kunnen zorgen tijdens de staalproductie.


In het klassieke hoogovenproces zijn ongeveer 300 kilo cokes en 200 kilo poederkool nodig om een ton ruwijzer te produceren. De steenkool wordt als extra reductiemiddel op de bodem van de schacht van de hoogoven geïnjecteerd door middel van 28 zogenaamde tuyers. Bij het begin van de tests werd via een van deze afspuiters waterstof geïnjecteerd in de hoogoven 9. Het voordeel is dat bij het injecteren van kolen CO2-uitstoot ontstaat, terwijl bij het gebruik van waterstof waterdamp ontstaat. CO2-besparingen tot 20% zijn op dit moment al mogelijk.


Thyssenkrupp wil het gebruik van waterstof geleidelijk uitbreiden naar alle 28 tuyers in de hoogoven 9 en vervolgens, vanaf 2022, naar de 3 andere hoogovens. Premal Desai, voorzitter van thyssenkrupp Steel Europe: "We doen hier pionierswerk. Het gebruik van waterstof is de belangrijkste hefboom voor een klimaatneutrale staalproductie. Deze test is een nieuwe stap in de transformatie van onze productie die zal uitmonden in groen staal."

 

Klimaatdoelstellingen

Volgens deze klimaatstrategie wil thyssenkrupp in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 moeten de emissies van de eigen productie en processen (scope 1-emissies) en de emissies bij de inkoop van energie (scope 2) met 30% zijn verminderd. Waterstof zal de komende decennia een belangrijke drijvende kracht zijn achter deze strategie. Na de ombouw van de hoogovens is het bedrijf van plan om grootschalige, directe reductie-installaties te bouwen, die vanaf 2020 met waterstofhoudende gassen zullen gaan werken. Het sponsijzer dat zij produceren, wordt in eerste instantie gesmolten in de bestaande hoogovens, maar wordt op termijn verwerkt tot ruw staal in vlamboogovens op basis van hernieuwbare energie. Air Liquide zal Thyssenkrupp hierbij als partner bijstaan.

 

Financiering

Het project wordt gefinancierd in het kader van het IN4climate.NRW-initiatief van de deelstaatregering en wordt wetenschappelijk ondersteund door het BFI-onderzoeksinstituut. De rijksoverheid gaf in april 2019 haar goedkeuring voor de eerste testfase.

 

Reacties (2)

Groene waterstof komt uit water en groene elektriciteit.
Jack, 28 november 2019 08:35
Maar waar komt de waterstof vandaan, en hoeveel CO2 komt er vrij bij de productie daarvan?
Boudewijn, 19 november 2019 10:13
 

Gerelateerd nieuws

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

 Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Onder leiding van DNV GL en Celsian (experts in glasproductie) is een internationaal industrieconsortium opgezet Het doel van dit programma is om samen met de industrie technologie en kennis te ontwikkelen voor bestaande…

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »