EO

Plastic vangen met bubbels

11 november 2019 om 14:24 uur

Na de Interceptor van Boyan Slat dient zich al weer de volgende plasticvanger aan. Afgelopen week werd in Amsterdam in het Westerdok de eerste Bubble Barrier geplaatst. Een bellenscherm stuwt afval naar het oppervlak waar het plastic wordt opgevangen.


Het doel van de Bubble Barrier is gelijk aan die van de Interceptor: Plastic opvangen in rivieren en kanalen voordat het de oceaan bereikt. Daarnaast wil de organisatie ook onderzoek doen naar plastic vervuiling en dit monitoren. Tegelijkertijd wil Bubble Barrier het publieke bewustzijn vergroten en aansluiten op een circulaire plastic keten.

 

Het principe van de Bubble Barrier is simpel. Door lucht door een buis met gaten te pompen wordt er een bellenscherm gecreërd. De opwaartse stuwkracht brengt het afval naar het oppervlak van het water. Dankzij de diagonale plaatsing in de waterweg, gebruikt de Bubble Barrier de natuurlijke stroom om het plastic naar het opvangsysteem aan de kade te geleiden. Zowel schepen als vissen kunnen de Bubble Barrier passeren, maar plastic wordt gestopt.

 

Naast het opvangen van afval heeft de Bubble Barrier nog andere positieve effecten. Zuurstofniveaus in het water nemen toe door een Bubble Barrier, die het ecosysteem stimuleert en de groei van giftige blauwe algen stopt. Omdat bellenschermen geluiden en golven absorberen, ondervinden vissen en kusten minder schade van het scheepsverkeer.

 

Tekst gaat verder onder de video

 

Amsterdam

De eerste Bubble Barrier is geplaatst in Amsterdam bij een van de uitstroompunten van de grachten naar het IJ, namelijk het Westerdok, waardoor er wordt voorkomen dat het plastic uit de grachten naar de Noordzee stroomt. De Bubble Barrier is geplaatst in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeente Amsterdam in het verlengde van ‘Amsterdam Clean Water', dat schoon plasticvrij water in Amsterdam nastreeft. De bubble Barrier zal 24/7 plastic afval van 1 millimeter en groter opvangen. Het afgevangen afval wordt door Plastic Soup Foundation onderzocht.

 

bb
Schematische weergave van de opstelling van de Bubble Barrier bij Amsterdam Westerdok. Beeld: The Great Bubble Barrier

1. Plastic in het water dat via Amsterdamse grachten naar de Bubble Barrier stroomt wordt door de luchtbellen tegengehouden en naar het opvangsysteem gedreven

2. Boten kunnen ongehinderd door de Bubble Barrier varen.

3. De Bubble Barrier

4. Opvangsysteem voor plastic afval

5. Compressor die lucht blaast door de Bubble Barrier (staat in geisoleerde container)

6. Water zonder plastic afval stroomt via het IJ naar de Noordzee

 

Antwerpen

De Standaard meldt dat Antwerpen ook een eigen plasticvanger zal krijgen. In het Doeldok in de Antwerpse haven zal een 'vangarm' van Allseas uit Delft worden geplaatst. Deze moet allerlei afval, waaronder platic pallets uit het water verwijderen, op plekken waar de huidige opruimboot niet bij kan komen.

 

Gerelateerd nieuws

Energie opwekken uit schaduw

Energie opwekken uit schaduw

Aan de universiteit van Singapore is een manier gevonden om schaduwen te benutten om elektriciteit op te wekken. Dit nieuwe concept opent nieuwe mogelijkheden voor energieopwekking binnenshuis.

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dat er dit jaar geen fysieke Dutch Technology Week zou plaatsvinden, was al duidelijk. Maar er is wel een online-editie. Van 8 tot en met 13 juni, de oorspronkelijke data van de Dutch Technology Week, staat nu de DTW2020…

Grafiet nanoplaatjes op medische apparaten doden bacteriën en voorkomen infecties

Grafiet nanoplaatjes op medische apparaten doden bacteriën en voorkomen infecties

In plastic medische oppervlakken geïntegreerde grafiet-nanoplaatjes kunnen infecties voorkomen, waarbij 99,99 procent van de bacteriën die zich proberen te hechten wordt gedood - een goedkope en haalbare potentiële…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »