EO

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

11 november 2019 om 12:56 uur

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een probleem binnen een gedefinieerde set regels. Nu is een systeem ontwikkeld waarin AI menselijke strategieën volgt om zelf iets helemaal nieuws te creëren. Het AI-raamwerk leert zichzelf ontwerpstrategieën door menselijke data te observeren en genereert vervolgens nieuwe ontwerpen zonder expliciete doelinformatie, vooroordelen of begeleiding.


"Wij vroegen ons af: hoe goed kan AI zijn?", zegt werktuigbouwkundig ingenieur Jonathan Cagan van het Carnegie Mellon University's College of Engineering in Pittsburgh (VS). "Het antwoord is: behoorlijk goed."


In hun studie hebben de onderzoekers zich gericht op vakwerken, die complexe technische ontwerpuitdagingen vertegenwoordigen. De AI-entiteiten werden getraind om de voortgang te observeren in ontwerpaanpassingssequenties die mensen volgen bij het maken van een vakwerk. Toen de AI-entiteiten aan de beurt waren om te ontwerpen, bedachten ze ontwerpprogressies die vergelijkbaar zijn met die die door mensen worden gebruikt. Vervolgens genereerden ze ontwerpstrategiën om de vakwerken te realiseren. De onderzoekers benadrukten visualisatie in het proces, omdat zicht een belangrijk onderdeel is van hoe mensen de wereld waarnemen en problemen oplossen. De AI-entiteiten kregen dus dezelfde visuele informatie die ingenieurs gebruiken - pixels op een scherm - zonder verdere context.


Het raamwerk bestaat uit meerdere diepe neurale netwerken die samenwerken om een voorspelling te doen. Met behulp van zo'n netwerk bekeek de AI een reeks van 5 opeenvolgende afbeeldingen en voorspelde het volgende ontwerp met behulp van de informatie die het uit deze afbeeldingen verzamelde.


"We probeerden de entiteiten ontwerpen te laten maken die vergelijkbaar zijn met hoe mensen het doen, door het proces dat ze gebruiken te imiteren: hoe ze naar het ontwerp kijken, hoe ze de volgende actie ondernemen en vervolgens stap voor stap een nieuw ontwerp maken," zegt onderzoeker Ayush Raina.

 

Beter dan mensen

De onderzoekers testten de AI op verschillende problemen en ontdekten dat het gemiddeld beter presteert dan mensen. En dat terwijl de AI veel minder achtergrondkennis had. In tegenstelling tot mensen, werkten de entiteiten niet met een specifiek doel (zoals: een lichte constructie maken) en kregen ze geen feedback over hoe goed ze het deden. In plaats daarvan gebruikten ze alleen de op zicht gebaseerde menselijke strategiën waarvoor ze waren opgeleid.


"Het is verleidelijk om te denken dat deze AI ingenieurs zal vervangen, maar dat is niet waar", aldus Chris McComb van Pennsylvania State University. "In plaats daarvan kan het de manier waarop ingenieurs werken fundamenteel veranderen. Als we saaie, tijdrovende taken naar een AI kunnen verplaatsen, dan maken we ingenieurs vrij om groot te denken en problemen creatief op te lossen."

 

Gerelateerd nieuws

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Wie het wil, kan nu in echte waarnemingen van botsende protonen op zoek gaan naar aanwijzingen voor het higgsdeeltje. De Atlas-detector stelt daartoe voor het eerst echte meetgegevens beschikbaar, alsmede de benodigde…

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »