EO

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop (video's)

06 november 2019 om 14:07 uur

De bouw van de Giant Magellan Telescoop (GMT) gaat van start. Deze telescoop en krijgt een scheidend vermogen dat 10 keer zo groot is dan de grootste telescopen tot nu toe, waaronder de Hubble. Alleen al de bouw van de 1300 ton wegende stalen draagstructuur neemt 9 jaar in beslag.


De GMT heeft een diameter van 24,5 meter en is onderdeel van de volgende generatie van een gigantisch optisch-infrarood observatorium dat de grenzen van de astronomie zal verkennen. Er zal worden gezocht naar levensvormen buiten ons zonnestelsel en het project zal de geschiedenis van de ruimteverkenning kunnen veranderen.


Ingersoll Machine Tools zal samen met MT Mechatronics het 1300 ton wegende ondersteuningsmechanisme ontwerpen en produceren. Dit mechanisme staat bekend als de telescoopstructuur die de optiek van de GMT omvat en die buitenaardse doelen soepel zal volgen tijdens hun beweging door de ruimte. MT Mechatronics zorgt voor het ontwerp van de telescoop. Die wordt vervolgens vervaardigd, geassembleerd en getest door Ingersoll voordat hij wordt verscheept en geïnstalleerd op de locatie van het GMT observatorium, hoog in de Chileense Andes.

 

Drijven op olie

De telescoopstructuur zal de 7 enorme spiegels van de GMT in positie houden, om het licht van verre sterren en sterrenstelsels in beeld brengen. Dat licht kan vervolgens worden geanalyseerd door de ingebouwde wetenschappelijke instrumenten. De spiegels, de grootste ter wereld, zijn geproduceerd door het Richard F. Caris Mirror Lab van de Universiteit van Arizona. De primaire spiegel van de telescoop combineert zeven cirkelsegmenten met een diameter van 8,4 meter tot een effectieve opening met een diameter van 24,5 meter.

 

Lees verder na de video


De structuur van de telescoop, compleet met spiegels en alle instrumentatie, zal 2100 ton wegen en drijven op een 50 micron dikke oliefilm die zorgt voor wrijvingsloze beweging. Dit laatste is nodig om de rotatie van de aarde te compenseren en de hemellichamen te kunnen volgen op hun reis door het heelal. Deze hydrostatische technologie werd enkele jaren geleden gepatenteerd door het bedrijf INNSE .


De Giant Magellan Telescope (GMT) wordt opgebouwd in de Chileense woestijn. Het project is het resultaat van de samenwerking tussen 12 belangrijke universiteiten en wetenschappelijke instituten en zal naar verwachting in 2029 operationeel worden. De GMT zal onze kennis en begrip van het heelal vergroten door de studie van planeten buiten het zonnestelsel, in de zoektocht naar tekenen van leven en de studie van zwarte gaten en donkere energie.


Lodovico Camozzi, voorzitter en Chief Executive Officer van Camozzi Group, verklaarde: "We zijn enorm opgetogen dat we mogen werken aan de bouw van een exclusief wetenschappelijk en revolutionair systeem om de diepe kosmos te bestuderen".


De investering bedraagt 135 miljoen dollar, de grootste investering van GMTO tot nu toe. Het contract werd verworven na een 2 jaar durende wereldwijde aanbestedingsprocedure. In de komende 9 jaar zullen GMTO, MT Mechatronics en Ingersoll Machine Tools samenwerken aan de 1300 ton wegende stalen constructie. Die moet eind 2025 worden opgeleverd, waarna deze verder wordt voorbereid voor de installatie van de spiegels in 2028.

 

Gerelateerd nieuws

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Wie het wil, kan nu in echte waarnemingen van botsende protonen op zoek gaan naar aanwijzingen voor het higgsdeeltje. De Atlas-detector stelt daartoe voor het eerst echte meetgegevens beschikbaar, alsmede de benodigde…

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »