EO

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop (video's)

06 november 2019 om 14:07 uur

De bouw van de Giant Magellan Telescoop (GMT) gaat van start. Deze telescoop en krijgt een scheidend vermogen dat 10 keer zo groot is dan de grootste telescopen tot nu toe, waaronder de Hubble. Alleen al de bouw van de 1300 ton wegende stalen draagstructuur neemt 9 jaar in beslag.


De GMT heeft een diameter van 24,5 meter en is onderdeel van de volgende generatie van een gigantisch optisch-infrarood observatorium dat de grenzen van de astronomie zal verkennen. Er zal worden gezocht naar levensvormen buiten ons zonnestelsel en het project zal de geschiedenis van de ruimteverkenning kunnen veranderen.


Ingersoll Machine Tools zal samen met MT Mechatronics het 1300 ton wegende ondersteuningsmechanisme ontwerpen en produceren. Dit mechanisme staat bekend als de telescoopstructuur die de optiek van de GMT omvat en die buitenaardse doelen soepel zal volgen tijdens hun beweging door de ruimte. MT Mechatronics zorgt voor het ontwerp van de telescoop. Die wordt vervolgens vervaardigd, geassembleerd en getest door Ingersoll voordat hij wordt verscheept en geïnstalleerd op de locatie van het GMT observatorium, hoog in de Chileense Andes.

 

Drijven op olie

De telescoopstructuur zal de 7 enorme spiegels van de GMT in positie houden, om het licht van verre sterren en sterrenstelsels in beeld brengen. Dat licht kan vervolgens worden geanalyseerd door de ingebouwde wetenschappelijke instrumenten. De spiegels, de grootste ter wereld, zijn geproduceerd door het Richard F. Caris Mirror Lab van de Universiteit van Arizona. De primaire spiegel van de telescoop combineert zeven cirkelsegmenten met een diameter van 8,4 meter tot een effectieve opening met een diameter van 24,5 meter.

 

Lees verder na de video


De structuur van de telescoop, compleet met spiegels en alle instrumentatie, zal 2100 ton wegen en drijven op een 50 micron dikke oliefilm die zorgt voor wrijvingsloze beweging. Dit laatste is nodig om de rotatie van de aarde te compenseren en de hemellichamen te kunnen volgen op hun reis door het heelal. Deze hydrostatische technologie werd enkele jaren geleden gepatenteerd door het bedrijf INNSE .


De Giant Magellan Telescope (GMT) wordt opgebouwd in de Chileense woestijn. Het project is het resultaat van de samenwerking tussen 12 belangrijke universiteiten en wetenschappelijke instituten en zal naar verwachting in 2029 operationeel worden. De GMT zal onze kennis en begrip van het heelal vergroten door de studie van planeten buiten het zonnestelsel, in de zoektocht naar tekenen van leven en de studie van zwarte gaten en donkere energie.


Lodovico Camozzi, voorzitter en Chief Executive Officer van Camozzi Group, verklaarde: "We zijn enorm opgetogen dat we mogen werken aan de bouw van een exclusief wetenschappelijk en revolutionair systeem om de diepe kosmos te bestuderen".


De investering bedraagt 135 miljoen dollar, de grootste investering van GMTO tot nu toe. Het contract werd verworven na een 2 jaar durende wereldwijde aanbestedingsprocedure. In de komende 9 jaar zullen GMTO, MT Mechatronics en Ingersoll Machine Tools samenwerken aan de 1300 ton wegende stalen constructie. Die moet eind 2025 worden opgeleverd, waarna deze verder wordt voorbereid voor de installatie van de spiegels in 2028.

 

Gerelateerd nieuws

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De…

Energie opslaan in waterstof 20 keer effectiever met katalysator van platina-nikkel

Energie opslaan in waterstof 20 keer effectiever met katalysator van platina-nikkel

Katalysatoren versnellen chemische reacties, maar het hierbij veelgebruikte metaal platina is schaars en duur. Onderzoekers hebben nu een alternatief ontwikkeld met een 20x hogere activiteit: een katalysator met holle…

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Over de hele wereld gebruiken onderzoekers CRISPR-systemen voor genbewerking, met CRISPR-Cas9 als bekendste voorbeeld. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe dit soort systemen te werk gaan in de cel.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 november 2019, Tiel

Nationale Cobot Dag

Op de Nationale Cobot Dag demonstreren zeker 9 cobotmerken wat ze kunnen.

21 november 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

21 nov 2019, 3 dec 2019, 19 dec 2019 en 9 jan 2020 Examen: 16 januari 2020

Meer agendapunten »