EO

Chasing Einstein in première op het InScience Festival (video)

04 november 2019 om 13:15 uur

Van 6 t/m 10 november wordt in Nijmegen voor de vijfde maal het wetenschapsfilmfestival InScience georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie en zwaartekracht met hoofdrollen voor UvA-natuurkundigen Margot Brouwer en Erik Verlinde.


InScience, of voluit: het International Science Film Festival Nijmegen, is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.


Op het programma staat onder meer de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie, waarin de vraag wordt gesteld of die materie echt wel bestaat, en zo niet, of we dan de relativiteitstheorie van Albert Einstein wel goed begrijpen. Zoals de makers van de film het formuleren:


"Precies een eeuw geleden publiceerde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. Sindsdien is niemand erin geslaagd deze theorie omver te werpen of zelfs maar te beroeren. Sterker nog: de zwaartekrachtgolven die in 2015 voor het eerst werden gemeten, vormen een extra bevestiging van Einsteins theorie. Een van de gevolgen van de theorie is echter dat het heelal bestaat uit een mysterieuze vorm van onzichtbare materie die niemand ooit heeft weten waar te nemen! Natuurkundigen die werken aan een nieuwe theorie van de zwaartekracht geloven niet dat de relativiteitstheorie het eindantwoord is. De reactie van Einsteins volgelingen is dat we geen nieuwe theorie nodig hebben, maar geavanceerdere apparatuur om de ontbrekende deeltjes te detecteren. Chasing Einstein volgt toonaangevende wetenschappers naar de rand van het heelal, waarbij ze Einsteins beroemde motto belichamen: "The important thing is not to stop questioning."

 

Nederlandse onderzoekers

In de film spelen de Nederlandse onderzoekers Margot Brouwer (UvA-IoP en Universiteit Groningen) en Erik Verlinde (UvA-IoP) een belangrijke rol. Verlinde werd bekend door zijn ideeën over het niet bestaan van donkere materie en de rol die de zwaartekracht daarin speelt; Brouwer maakte deel uit van het team dat een eerste experimentele test van die ideeën uitvoerde.

 

Première met discussie

Chasing Einstein draait in Amerika al enkele weken, maar de Nederlandse première is op donderdag 7 november om 19:00. De première wordt omlijst door een discussie tussen Margot Brouwer en deeltjesfysicus James Beacham over het al dan niet bestaan van donkere materie, gemodereerd door Klaas Landsman.  

 

 

Gerelateerd nieuws

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een…

Nieuwe antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G succesvol getest op TU/e-campus

Antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G succesvol getest (video)

Vele apparaten die met elkaar verbonden zijn; films downloaden in luttele seconden; zelfrijdende auto’s: het extreem snelle 5G-netwerk moet dit allemaal mogelijk maken. Probleem is dat voor de snelste vorm van 5G zeer…

Boyan Slat maakt ook rivieren plasticvrij

Boyan Slat maakt ook rivieren plasticvrij (video)

The Ocean Cleanup beperkt zich niet tot het opvissen van plastic uit zee. De afgelopen 4 jaar heeft het bedrijf van Boyan Slat ook een manier gevonden om plastic uit rivieren te vissen vóór het in die zee terecht komt.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 november 2019, Eindhoven

TU/e Data Science Summit

De jaarlijkse TU/e Data Science Summit, met sprekers uit de wereld van wetenschap en industrie, en een...

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

Meer agendapunten »