EO

Chasing Einstein in première op het InScience Festival (video)

04 november 2019 om 13:15 uur

Van 6 t/m 10 november wordt in Nijmegen voor de vijfde maal het wetenschapsfilmfestival InScience georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie en zwaartekracht met hoofdrollen voor UvA-natuurkundigen Margot Brouwer en Erik Verlinde.


InScience, of voluit: het International Science Film Festival Nijmegen, is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.


Op het programma staat onder meer de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie, waarin de vraag wordt gesteld of die materie echt wel bestaat, en zo niet, of we dan de relativiteitstheorie van Albert Einstein wel goed begrijpen. Zoals de makers van de film het formuleren:


"Precies een eeuw geleden publiceerde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. Sindsdien is niemand erin geslaagd deze theorie omver te werpen of zelfs maar te beroeren. Sterker nog: de zwaartekrachtgolven die in 2015 voor het eerst werden gemeten, vormen een extra bevestiging van Einsteins theorie. Een van de gevolgen van de theorie is echter dat het heelal bestaat uit een mysterieuze vorm van onzichtbare materie die niemand ooit heeft weten waar te nemen! Natuurkundigen die werken aan een nieuwe theorie van de zwaartekracht geloven niet dat de relativiteitstheorie het eindantwoord is. De reactie van Einsteins volgelingen is dat we geen nieuwe theorie nodig hebben, maar geavanceerdere apparatuur om de ontbrekende deeltjes te detecteren. Chasing Einstein volgt toonaangevende wetenschappers naar de rand van het heelal, waarbij ze Einsteins beroemde motto belichamen: "The important thing is not to stop questioning."

 

Nederlandse onderzoekers

In de film spelen de Nederlandse onderzoekers Margot Brouwer (UvA-IoP en Universiteit Groningen) en Erik Verlinde (UvA-IoP) een belangrijke rol. Verlinde werd bekend door zijn ideeën over het niet bestaan van donkere materie en de rol die de zwaartekracht daarin speelt; Brouwer maakte deel uit van het team dat een eerste experimentele test van die ideeën uitvoerde.

 

Première met discussie

Chasing Einstein draait in Amerika al enkele weken, maar de Nederlandse première is op donderdag 7 november om 19:00. De première wordt omlijst door een discussie tussen Margot Brouwer en deeltjesfysicus James Beacham over het al dan niet bestaan van donkere materie, gemodereerd door Klaas Landsman.  

 

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »