EO

Stikstof: 'Onmiddellijk PFAS-beleid nodig om faillissementen te voorkomen'

30 oktober 2019 om 15:02 uur

Protest door de bouwers, vanochtend op het Malieveld

Protest door de bouwers, vanochtend op het Malieveld

Protest door de bouwers, vanochtend op het Malieveld

‘Een klein lichtpuntje en in lijn met wat wij hebben bepleit.’ Zo noemen VNO-NCW en MKB-Nederland de brief over PFAS van staatssecretaris Van Veldhoven van vandaag. Volgens de organisaties kunnen we alleen niet wachten tot 1 december en moet met onmiddellijke ingang een oplossing komen om faillissementen te voorkomen.


De staatssecretaris maakte dinsdagochtend bekend dat zij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gevraagd om voor 1 december te komen met een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem. Nu geldt voor baggerwerken en grondverplaatsing de in laboratoria laagst mogelijke waarneming van PFAS van 0,1 microgram. Deze zogenaamde detectiewaarde is nooit bedoeld als norm voor grond- en baggerwerkzaamheden, maar werkt nu feitelijk wel zo uit. Daardoor valt in deze sectoren al het werk stil. Voor grond bij woningen en industrie is vanuit volksgezondheid een norm van 3 en 7 microgram vastgesteld.

FME steunt publieksactie rondom stikstofregelgeving


Ook FME ziet dat de stikstofregelgeving problemen veroorzaakt bij de bouw, mobiliteit en landbouwsector. “Het kabinet moet deze problemen niet voor zich uit schuiven tot december, maar zo spoedig mogelijk oplossen”, aldus voorzitter Ineke Dezentjé Hammink-Bleumink. “Wij ondersteunen daarom de publieksactie op woensdag 30 oktober in Den Haag.” Met deze actie wordt de politiek opgeroepen om de ernst van de problemen te erkennen en een crisis te voorkomen. FME heeft het manifest mede-ondertekend en ondersteunt daarmee de publieksactie.

 

Pas tijdelijk handelingskader aan

VNO-NCW, MKB-Nederland en de branches die de actie van vandaag op het Malieveld ondersteunen, pleiten al langere tijd voor een norm voor water- en grondverzet. In een brief aan de staatssecretaris stellen de ondernemersorganisaties voor om die norm in het Tijdelijke handelingskader nu al op een behoedzaam niveau van 1,0 te stellen; dat is nog altijd veel lager dan voor woningen geldt. ‘Daarmee kunnen de grondverzet- en baggersector weer aan het werk, worden faillissementen voorkomen, terwijl de bodemkwaliteit niet verslechtert', aldus de organisaties ‘Ook in omringende landen wordt nergens een grenswaarde van 0,1 μg/kg gebruikt.'

Factsheet stikstofemissie en -depositie in Nederland

TNO heeft een factsheet geschreven over stikstofemissie en -depositie in Nederland. Hierin kijkt het naar verschillende uitstootbronnen op basis van de nu beschikbare data. Het instituut concludeert dat er in de huidige data nog veel onderzekerheden zitten. Daarom adviseert het om een meetnetwerk op te zetten dat onder andere meer verschillende stoffen meet, op meerdere locaties, ondersteund door satellietdata. Op die manier wordt het mogelijk effectievere maatregelen te nemen.

 TNO-2019-emissies.pdf

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

TNO levert optische module voor Sentinel-5-ruimtemissie

TNO levert optische module voor Sentinel-5-ruimtemissie

TNO heeft een optische module voor het Sentinel-5-instrument overgedragen aan het Duitse Airbus Defence & Space dat het satellietinstrument in elkaar gaat zetten. Sentinel-5 wordt ontwikkeld om de samenstelling van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »